29 juni 2015

En helg i trädgården

Så underbart skönt det är att äntligen ha semester! En enda lång onsdag i fem veckor. Jag njuter och i dag ska jag nog ta det väldigt lugnt och inte göra många knop alls.

Jag måste medge att jag är lite ledbruten. Helgen har ägnats åt trädgården och det känns i kroppen. Maken har satt upp snigelstaket och jag har rensat och kantskurit rabatter, pyntat och planterat.

 
Den här rabatten var full av risiga rosa löjtnantshjärtan och försvarliga mängder ogräs. Perennerna klippte jag ner och resten rensades bort. Jag passade också på att rensa bort alla överblommande vallmostänglar bland liljorna. Nu har remsan längt med terrassen fått ny jord och små solrosplantor. Går det som jag vill så blir det längre fram i sommar en låg häck av solrosor.Här växte det en stor rugge med vita löjtnantshjärtan. De sjöng också på sista valsen och klipptes ner. Nu är de ersatta av en rostig järnlåda. Det kommer att bli jättefint när törnrosas kjortel och mårbackapelargonerna har växt till sig.Trädäcket är pyntat och allting har torkats av. Blir riktigt sugen på att slå mig ner där, men efter en helg med strålande solsken verkar det bli en rätt gråmulen måndag. Kan tycka att det är lite skönt. Jag har haft hatt hela helgen, men tycker ändå att det är lite rött i ansiktet.Min fågellänk har hängt upp över däcket. Den har varit bortglömt i ett par år.Lyktor och fågelbad har ställts fram. Tänk om någon faktiskt ville bada i år!Magnoliarundeln var det första jag gav mig i kast med i helgen. Kanterna är skurna med kniv, aklejorna nedklippta och allt ogräs bortrensat. Önskar att porslinsanemonerna som växter där i rundeln skulle vilja blomma.Växter har bundits upp.Jag har jublat över döda slemklumpar på snigelstaketet.Och så har jag tömt och skrubbat näckrostunnan. Plantan är tillsnyggad och har fått en näringskula nertryckt i leran. Tillsatte en liten skvätt algmedel i vattnet i hopp om att tunnan ska hålla sig ren längre.

5 kommentarer:

Lotta sa...

Så mycket fint du har, hoppas staketet fungerar. Fågellänken är jättefin! Fick du upp vallmona som jag gav dig frö till? Ha en fin dag! Kram Lotta

Meta sa...

Ojojoj så mycket du hunnit med hos dig. Måste nog ta mig i kragen och gör en rensrunda jag med. Inatt har det regnat och det är lite ruggigt igen hoppas värmen kommer tillbaka vi behöver det känner jag. Bra med snigelstaketet.Här har jag haft ut motmedel och kaffesump hopps det räcker ett tag.
Ha det gott
Kram Meta

lavendia sa...

Vad skönt det känns när man verkligen gjort nytta i trädgården. Visst blir man ledbruten.
Vad bra att staketet gör nytta.
Min sådda näckros har nog gett upp. Jag slängde ner ett frö till direkt i dammen. Det är väl bara att inse att vi inte bor i Thailand.
Vi har litet grått idag men det är jättebra trädgårdsväder. / Britt

Sylvia sa...

Åh, lyllos dig som har semester. Jag har ännu tre veckor tills jag får långledigt. Längtan dit är stooor :)
Ni har verkligen legat i i helgen så jag du är väl förtjänt av en lugnare dag idag. Undrar bara om du lyckas med det ;)

Gunilla - Jord under naglarna sa...

Verkligen en innehållsrik helg du har haft:) Kul att läsa om effektiva snigelbekämpningsmetoder. Som så många andra håller jag också på att förgås av de här vidriga djuren den här sommaren. Jag har också börjat sätta upp snigelstaket, men varianten med bockad plåt. Funkar fint, lär bli mer sådant :) Dessutom kör jag med nematoder enligt den norska modellen. Äckligt, men känns som att det kommer att funka.
Ha det gott!
/Gunilla