1 mars 2015

Mina varggap lever

I våras besökte jag en konstnär som också gillar trädgård och som insisterade att jag skulle ta med mig sticklingar hem från hennes varggap. Hon sa att de var lite knepiga att övervintra, men jag tror faktiskt att blommorna har överlevt i rabatten. För säkerhets skull kanske jag borde täcka dem lite när vårsolen tittar fram eftersom de står oskyddade i en söderrabatt. Jag har ett helt gäng eftersom sticklingarna blev till fler sticklingar och i somras hade jag nästan som en fin liten matta med ljusgula små blommor. Är det någon som har sett den här växten och vet något om den?

***

Jag har bildgooglat och vet nu att växten heter asarina procumbens på latin, att den hör hemma i Portugal, Spanien och Andorra och att den är härdig upp till zon tre. Den trivs i full sol till halvskugga och fungerar finfint i stenpartier och på murar.

12 kommentarer:

Gunnel sa...

Varggap har jag aldrig sett eller hört talas om tidigare. Min farmor hade alltid lejongap i sin trädgård, men det ser jag inte heller särskilt ofta nu. Trevlig helg.

Meta sa...

Nej, men vad spännande den ser ut.Den får jag forska efter.
Ananas salvian har jag mest i sallad och till desserter. den doftar ljuvligt gott av ananas när man rör den . en kul krydda.
Ha en fin söndag
kram Meta

lavendia sa...

Först trodde jag det var en sådan hängande ettårig växt som inte kan stå ute på vintern. Men när du beskriver hur den växer, låter det som murreva, fast en annan typ än den vanliga. Den är ju lila. Men någon linaria- variant kanske.
Alltid kul när växter överlever och växer till sig. / Britt

Lotta sa...

Så fina, har aldrig sett dem innan. Du undrade vad som gömde sig under bären och jag tror det var hallonmousse. Må så gott! Jag försöker övertala O att bli vår chaufför till mässan, bra va´?
Kram Lotta

Lotta sa...

Jag har fått fröna från grannen som jobbat i Kina och den svarta bakgrunden är en träskiva som jag målat med matt svart färg, tycker den funkar bra som bakgrund. Ska du inte hänga med i vår fotokurs i vår? Kram Lotta

lavendia sa...

Om du tittat 12/3-12 har jag en massa Kinabilder. Jag har skrivit Fortsättning på Beijing, fast jag vet inte vad jag menar med det.
Jag har fått en tryckkokare av min mamma. Jag har inte vågat använda den (bara provat med vatten), men ide´n är väl detsamma som din gryta,att köttet ska bli väldigt mört.
Använder du libsticka? Jag använder den sparsamt och har man en planta behöver man inte mer, för man skulle kunna försörja hela Huskvarna med blad från en. / Britt

lavendia sa...

Jo, jag hade skrivit 10/3-12 också med fler Kinabilder.

Karin - Mina Rum sa...

Vilken söt liten växt. Ser lite ut som en murreva, men ljusgul istället för blå-lila.

Kram, Karin

Maribel sa...

Har aldrig hört om, eller sett denna växt, spännande.
Ha det gott!

Rost och rädisor sa...

Grattis! Kul med en annorlunda växt och roligt när man lyckas övervintra.

Allt gott
Anette

lavendia sa...

Vad roligt att du fått fram vad det är för växt. När du skrev varggap tänkte jag på asarina, men den trodde jag inte överlevde ute. Kul att den gjort det!
Ja, det är skorpioner, men även cirka dm-långa bitar av orm, skalbaggar samt kräftor (vilket inte är så konstigt för de djupfrysta som säljs i Sverige är ju ofta kinesiska, fast vi inte grillar våra).
Visst ska jag prova tryckkokaren. Den går ju fortare än din gryta. Det som ska koka i flera timmar, kan bli klart på ½timme. Men man ska stoppa i potatis och grönsaker efterhand. Mycket märkligt att inte grönsakerna blir mos när de får koka så länge. Men det är väl vitsen med just den grytan. / Britt

Carina sa...

Roligt att det är liv i den. Känner mig lite smågalen nu... hade för mig att jag redan kommenterat ditt lilla varggap.. Hmm. I vart fall ska det bli kul att se om mina frön gror i vår :)

Kram, Carina