11 mars 2015

Chansar med tomatplantorna

Tänk när man kan skörda sådana här mängder igen!
Jag har verkligen chansat i veckan. Väderleksrapporten har gett en fingervisning om bastutemperaturer i vinterträdgården och jag har därför ställt ut mina små tomatplantor i växthuset redan vid halv sju på morgonen. Det har inte varit mycket mer än fyra grader där inne då.

Jag hade allt lite ågren i måndags förmiddag när jag insåg att jag borde ha plockat bort favoriten sun belle eftersom jag endast har ett frö kvar och fröfirman inte längre för sorten. De små plantorna såg dock fina ut när jag kom hem i måndags, så jag gjorde samma sak i går när det var nästan en grad varmare.

Fast i går blev vädret inte lika strålande och temperaturen lär inte ha stigit särskilt snabbt. Men tomaterna ser fortfarande finfina ut. ”Du kommer att få blåa blad”, sa kollegan och förklarade att mindre tomatplantor inte tål temperaturer under tio grader. Vi får se. Har jag tur är det här ett sätt att få riktigt kraftiga och fina plantor.

9 kommentarer:

Meta sa...

Du är järv du, men så bor du vid växthuset med.Jag har lite för lång väg till mitt för att våga försöka
Lycka till och hoppas att det går bra
Ha en fin fortsatt vecka
Kram Meta

LÁrt de Vivre sa...

Tomatskörd...så smaskigt. Det är något att längta efter.
Snart dags för mig att planera utesådden..det enda jag vet är att jag inte tänker så rödbetor iår, för de funkar aldrig för mig

Kram Kajsa

Sylvia sa...

Jag håller tummarna för dig. Jag håller på att flytta ut småplantor från tvättstugan till den inglasade altanen. Täcker dem där ute med fiberduk om nätterna.Hoppas att de ska gå vägen för jag behöver den lilla plats jag har i tvättstugan för att driva upp nya plantor....

Anonym sa...

Ofta kan djärvhet löna sej, så jag håller tummarna för dej!

Högagärde sa...

Mina tomater har inte ens tittat upp ur jorden. Börjar faktiskt bli lite orolig.

Elisabeth

Anita sa...

Jag håller tummarna och hoppas att du ska lyckas. Hur det än är så är ju det naturliga ljuset som dom nu får i ditt växthus dagtid det bästa dom vet. Jag har ju bara mina fyra Vilma ännu som vuxit till sig. Dom har jag i vår matkällare där det är plus 13-14 grader. Där står dom under växtbelysning och verkar trivas hur bra som helst. De andra tomaterna sådde jag för bara 10 dagar sedan. Alla sorterna har grott och visar kraftiga, gröna fina hjärtblad. På de som grodde tidigast börjar även de första karaktärsbladen komma fram. Men ännu är det nog ett par veckor kvar tills jag kommer att skola om dom. Jag kan inte så för tidigt då jag har mina utomhus och inte kan plantera ut dom förrän i slutet av maj/början av juni.

Önskar dig en fin dag i solskenet!

Kram Anita

Rost och rädisor sa...

Underbar tomatbild! Vad jag längtar till egna solmogna tomater. Har fem gröna körsbärstomater inomhus som kommer att ätas med andakt så småningom.
Här var det -7 idag och vackert frostigt. Temperaturerna svänger kraftigt nu. Bar in vintersådderna som börjat komma upp efter senaste veckans värmebölja.
Skulle nog också ta det lite försiktigt med att härda tomaterna.

Hoppar på Nordiska i år. Vore förstås jättetrevligt, men svårt att hinna med allt på våren. Det blir ormberget utanför Örebro en helg och Sofiero istället.
Allt gott
Anette

Rost och rädisor sa...

Det är de tomatsticklingar som jag tog i höstas som blommar nu. Har stått svalt med extrabelysning under vinter. Nu inomhus i söderfönster. Handpollineras.
Allt gott
Anette

Evas Kvarnaro sa...

'Friskt vågar hälften vunnet',
heter det ju, så jag hoppas allt blir bra. ja man måste ju chansa.
Tyvärr har jag inte prövat odla tomater
allt tar sin tid och min trädgård är stor och mycket att hålla reda på.
Så jag tar en sak i taget, när man jobbar helt har inte tiden funnits,
nu som pensionär borde tiden finnas, men man har blivit saktfärdig, hihi....

Tomater älskar jag att äta så jag borde nog pröva med något enkelt.

Må fint/ Eva