14 mars 2015

Bornholm har inte tappat anlagen

När jag för ett år sedan upptäckte pelargonen Bornholm så var det kärlek vid första ögonkastet. Jag älskade de näst intill rutiga bladen och de röda blommorna som påminde om rosenknoppar.

Men när plantan växte sig större försvann rutmönstret och bladen blev gröna utan vita inslag. Jag var så besviken, eftersom jag trodde att plantan hade förlorat anlagen. Jag tog sticklingar i alla fall, men nu börjar även de att bli utslätade i färgen.

Nu ska de dock blir rutiga igen! I torsdags intervjuade jag en pelargonsamlare och som av en händelse nämnde hon just Bornholm och berättade att mönstret försvinner när sorten står för ljust. Mina Bornholmspelargoner har bott i den soldränkta vinterträdgården. Nu ska jag se till att hitta en skuggigare placering på att jag på nytt får njuta av mina rutiga blad.

9 kommentarer:

Meta sa...

Ibland funderar jag över var alla människor får tag på alla konstiga sorter av blommor. Det finns ju hur mycket som helst att hitta. Så spännande med allt. Det är som Mårbacka då som får mörkare rosa blommor när de står ljust. lycka till med din pelargon
Ha en skön och fin helg
Kram Meta

Gunnel sa...

Vilken tur att du fick veta vad som var felet. Det är inte lätt att hälla alla sköteselråd i huvudet. Hoppas du visar när Bornholm blommar, för det är ingen sort jag känner till. Trevlig helg

Evas Kvarnaro sa...

Vad spännande med rutiga blad, det har jag aldrig sett. Vad bra att du fick tips om hur de ska skötas.
Ja tänk så många sorters pelargoner det finns.
Så g i affären idag de engelska och det var helt underbara, skulle köpa med tyckte ändå priset var väl högt, 79 kr.
Men givetvis ångrade jag mig sen,
vill man ha något som man gillar, då får man väl offra något . . . .

Ser fram emot att få se de rutiga bladen.
Må gott/ Eva

LÁrt de Vivre sa...

Lite spännande hur det kan förändras så, jag blir hänförd

Kram Kajsa

lavendia sa...

Vad bra att få en förklaring. Jag visste inte heller det. För en del kan det tydligen bli för mycket sol. / Britt

Anita sa...

Jag har haft Bornholm i många år. Den är väldigt lättodlad även om den tappar de karaktäristiska vita ådrorna under högsommaren om man inte hittar en lite skuggigare plats för den. Så här tidigt på våren är den som finast. Jag tittade på min för ett par dagar sedan och den har massor med vita nerver. Och jag älskar också blommorna. Dom har en så vacker röd färg.

Hoppas du hittar en riktigt fin undanskymd plats där de vita ådrorna kommer att pulsera på din Bornholm.

Kram Anita

Rost och rädisor sa...

Intressant, detta visste jag inte. Då kanske jag ska prova att sätta en av mina rödbladiga lite skuggigare och se om det röda kommer tillbaka.
Allt gott
Anette

Anita sa...

Jodå, jag ska till Nordiska Trädgårdar på torsdagen. Jag håller utkik efter dig om du är där samma dag. Nu har vi ju träffats så nu känner vi ju igen varandra :)

Hoppas att du får njuta av ditt hav av blåsippor!

Kram Anita

Anita sa...

Så bra att du har rött i år igen. Då känner jag igen dig :) Vet inte vad jag ska ha. Det beror på väder och vind. Kul om vi stöter på varandra, då får jag ju tillfälle att hälsa på Lotta också :)

Kram Anita