17 januari 2014

Några favoriter

Oj, mina favoritfröer!?! Hur långt får ett blogginlägg vara? Jag tror att jag skulle kunna rabbla favoriter i all evighet. Men det ska jag inte göra. I stället har jag valt ut några absoluta favoriter, fröer som jag kommer att odla igen och igen och igen och som jag inte har en tanke på att byta ut.

 
Heavenly Blue är min blomman för dagen-favorit. Jag älskar den och skulle vilja ha den i långa lianer över allt. Den brukar gro snällt, sedan får jag ofta problem med en eftersom jag envisas med att så den mitt i vinter.
 

Luktärter är också någonting som jag bara älskar. Jag vill inte nämna någon särskild sort, eftersom det finns så många trevliga. Men bäst tycker jag om blandningar som doftar mycket.

Tomater är nummer ett för mig i växthuset och där har jag flera favoriter. En sort som jag alltid måste ha är Yellow Pearshaped. Det är väldigt vanlig sort och inte min allra störta favorit, men ett år missade jag att så den och oj så saknad den var. Jag grämde mig faktiskt riktigt mycket.

Ett annat frö som jag absolut inte kan tänka mig att avstå ifrån är Limka. Det är en störskärböna som är fantastiskt god. Den är lättodlad och ger mängder med skidor.

Virginia III heter min favoritsquash. Jag köpte fröerna på Kanarieöarna för nästan 15 år sedan, det vill säga långt innan jag hade upptäckt det här med odling. Maken och jag fick världens godaste grönsak så gott som varje kväll och på varje restaurang. Till slut bad jag om namnet och fick det skrivet på en lapp så att jag kunde handla frö i affären. Jag kom hem med två stora påsar som jag för fem år sedan hittade bortglömda i en låda. Jag hade inte förstått att det var squash, eftersom frukterna var så små och ljusgröna. Jag har inte hittat sorten någon annanstans och i sommar måste jag nog låta någon squash utveckla moget frö utifall att de jag har börjat förlora sin växtkraft. Jag brukar skörda dem när de är knappt en decimeter. Sedan klyver jag dem två gånger på längden och kokar dem en minut i lättsaltat vatten. Så gott!!! Nu ska jag läsa om andras favoritfröer. Hoppas att jag hittar spännande ”nyheter” som kan bli favoriter även hos mig.

http://blandrosorochbladloss.blogspot.se/2014/01/de-jag-har-lyckats-bast-med.html

19 kommentarer:

Meta sa...

Tack för alla tips. slingerväxter är en kanon växt att fylla ut med både på mark och på ställningar.
Ha en fin fredag
kram Meta

Leena sa...

Vilken vacker färg din Blomma för dagen har! Jag har köpt frön till Purpurvinda i år, i blandade ljusa färger. Den blir väl lite liknande ... Det svåra är ju att ge sig till tåls med sådden, ofta blir det lite för tidigt.
Ha det gott!

Helens trädgård sa...

Ja, det är helt underbart med alla dessa 'måstehafrön'
Det är lika för mig då det gäller frösådder av sommarens 1-åringar. Alltid några favoriter och sedan några sorters nyheter :=)

Här är det -20º för 3:dje dagen i rad, brrr!

Trevlig helg!

lavendia sa...

Blomman för dagen (fast en mörkblålila) självsår sig i mitt växthus och slingrar bland vindruvan. Det gör inget alls.
Squashen låter spännande. Bara kokar den? Det låter som ett ovanligt sätt att tillreda squash.

Gunborg Uhno sa...

Blomman för dagen är även en favorit här hos mig.Den blå färgen är toppen.
Ha en skön helg.

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Så spännande squashen lät! Tittade i Runåbergs frökatalog igår bla efter det. Tror absolut du ska låta någon frukt gå i frö... ..jag testar gärna om det blir några över.

Kram, Carina

Anonym sa...

Hejsan
Kul att läsa om att det finns fler Havenly Blue gillare. Denna växt har jag sått i 30 år. Favorit med stort F. Under ett antal år såldes inte fröer till denna växt i Sverige- pga krarkodling- men, jag sände efter fröer från Ca där min dotter är bosatt. Inga problem.
Vi har en båge av armeringsjärn i trädgården, jag planterar en planta- i rabatten på var sida där bågen är fäst i backen , blomman klättrar , blommar och är vackraste punkten i vår trädgård. Bågen är 2 m hög i mitten , ca 3 m bred.
God såperiod !
Hälsningar Maj-Britt

lavendia sa...

Va, skrev jag inte en kommentar här förut? Jo, den kommer nog. Nu har jag googlat på Virginiasquash. Inget resultat. Bara dumma tips om att röka Virginiatobak och annat.

LINDA sa...

Det låter ljuvligt vackert! Räcker det med två plantor? Jag brukar nog plantera lite för tätt ;)

Solsken
//Linda

Anita sa...

Blomman för dagen och främst då 'Heavenly blue' hade jag i många år på altanen. En klar favorit hos mig också. Men nu har den platsen försvunnit och jag har ingen riktigt bra plats för den. Har prövat att ha den i uterummet men den verkar trivas för bra där för den växer och producerar massor med blad men få blommor. När det gäller luktärter så har jag gett upp. Jag får dom bara inte att blomma! Vet inte varför. Vet att dom ska stå djupt men det har inte hjälpt. Men ljuvliga är dom.

Önskar dig en fin helg!

Kram Anita

lavendia sa...

Ja, jättegärna.
Trevlig helg även till dig. Får se om det blir någon ny blomfärg imorgon.

Ninnis sa...

Underbara bilder och tips...=)

Trevlig helg !!!

Kram Ninni

Malin - I min trädgård sa...

Oj vad roligt att läsa om dina favoritfröer! Köpte just Heavenly blue förra året, men den trivdes inte något bra så det blev inte en enda blomma :-(. Nytt försök i år.

Tomatfröer är något av en besatthet hos mig. Skulle vilja prova varenda en! Hmm... men varför är just Yellow Pearshaped ett måste hos dig då? Blev så nyfiken :-). Du får gärna dela med dig av andra favoriter. Är alltid på jakt efter goda sorter...

Åh vad roligt det är att vara tillbaka i bloggvärlden och läsa vad ni hittar på!

Ha det bra!

Kram Malin

GladiGrönt sa...

Du odlar mycket märker jag. Blomman för dagen är verkligen tacksam, den har hängt med länge, jag minns den hemifrån mitt barndomshem. Kul att även nya generationer gillar den!

Berit sa...

ÅÅ den squashen lät ju superspännande..den måste googlas på:)
Ha en underbar helg!!

Jo sa...

Dina tre första kan jag verkligen skriva under på! Den blomman för dagen var den första jag sådde och den har jag fortsatt så :) Nu har jag dock en till favorit, en röd som heter Crimson Rambler.

Luktärter är också ett måste, tomater likaså.
Utöver dessa sår jag också alltid squash och dahlior.
En sak jag aldrig hoppar över är Basilika 'Genovese', buskig och god!
Din squash verkar intressant, tjoa gärna till om du hittar den hos någon återförsäljare!

Charlotta sa...

Ibland kan önskningar bli så överväldigande många att det är bra att ha en liten favorit-lista att falla tillbaka på.
Hoppas du lyckas med dina squash-frön, det skulle vara häftigt.

Du undrade om programmet till mina collage. Jag fixar dem enkelt på www.picmonkey.com. Deras free editing räcker för mina behov.

Kram Charlotta

IreneL sa...

Tack för dina fina tips! Ha en skön helg!

Veronica sa...

Jag drev oxå upp Heavenly Blue förra året. Satte 2 stycken under ett äppelträd och oj, vad de klättrade och blommade. Sen satte jag 2 på vardera sida om en båge och hade tänkt att det skulle blomma vackert där men det kom bara blad! undrar varför?
Snyggt ändå såklart )

Kram