25 januari 2014

Gult är inte alls fult

I måndags intervjuade jag en trädgårdsmästare om hennes liv och leverne. Plötsligt sa hon att folk sedan något år har fått för sig att gult är fult och att gult inte går an när det ska till att köras vårblommor.

Märkligt!

Gul lyser ju upp och kan vara hur fint som helst. Funderar på om jag inte ska vara motvalls och satsa på extra mycket gult till våren – det är ju alltid trevligt att få känna sig lite unik.

I dag är det tema ljusgult i Charlottas trädgård. Jag har inte så mycet som är just ljusgult, men gult finns det i alla fall lite grann av och när solrosorna blommar i sommar så hoppas jag på ett litet hav av gult.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jag gillar också gult. Det kan bero på att när jag började med trädgård fick jag mest gula blommor av mamma som en start. De växter fort, blir stora och är tåliga! Sen verkar pollinerarna älska dessa blommor och det är ett extra plus!

Charlotta sa...

Även en duktig trädgårdsmästare kan ha fel alltså. För det vet ju vi andra att gult är en fantastisk färg. ;) Att sedan smaken är olika får vi naturligtvis respektera.

Dina ljusgula juveler är underbara och jag håller tummarna för att ditt hav av solrosor blir riktigt strålande.
Kram Charlotta

Martas rike sa...

Gula blommor har varit ett minerat område inom trädgårdsvärlden , men min inställning är enkel: gult - likt solen - lyser upp och får mig på bättre humor. Gula blad brukar däremot gå hem hos de flesta. Intressant, tycker jag.
He en bra helg
Marta

Charlotta sa...

Åh, jag missuppfattade visst om mästarens färgtycke. Skönt att höra att det "bara" var modepåverkade trädgårdsinnehavare som var de som hade åsikter om gult. ;D

Min primula har tyvärr inget namn. Den härstammar från en julgrupp på andra sidan millennieskiftet. Men om du e-mailar mig din adress så kan jag skicka dig några skott/sidoplantor när frosten går ur jorden. De kommer att bli så glada att slippa hamna i komposthögen. ;)

Annika sa...

Ja ja, folk får tycka vad de vill, men jag blir glad i hjärtat av gula blommor! Och tittar man på vilda växter så är blommorna ofta gula, förmodligen för att det drar till sig pollinerare.

Trenden går mot kryddiga och eldiga färger i rabatterna. Så vem vet, rätt vad det är så kanske gult är inne!

Ha en fortsatt trevlig helg!
Kram Annika

Gunilla sa...

Jag gillar då det gula. Lyser så fint i en rabatt.
Du undrade över. Ulvularia grandiflora. Sorgklocka
Min planta blir ungefär 40 - 45 hög.
Jag har den i en rabatt som ligger i sol - halvskugga. Upphöjd rabatt vanlig rabatt jord. Jag odlar i zon 5 och gör inget speciellt med den.


Trevlig Helg

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Fina ljusgula blommare och surrare du visar :-)Änglatrumpeten var fantastisk. Tummen upp för de som går sin egen väg - väljer de färger och växter de vill och struntar i trender...

Kram, Carina

Anita sa...

Jag har aldrig tyckt att gult är fult, tvärtom, jag gillar gult. Gulsippor, gula pelargoner, blekgula dagliljor, smörbollar, gullvivor, svavelpion, härliga gula rudbeckior om hösten ... jag kan räkna upp hur mycket gult som helst som jag tycker är underbart.

Jag har också räknat fåglar idag och fick räkna med sparvhöken. Jodå, han kom på besök idag igen men den här gången hann alla fåglar sätta sig i säkerhet. Jag har märkt att fåglarna är mest aktiva på morgnarna, i synnerhet gulsparvarna. Hoppas du hann räkna några innan det var dags att gå på fest.

Ha en fortsatt skön helg!

Kram Anita

Anette sa...

Nej, gult är inte fult, men så mycket gult har jag inte ändå. Kanske för att det inte går så bra mot alla rosa blommor. Men blommor gör ju lite som de vill så ringblommor kan dyka upp lite här och var fåglarna hjälper till med solrosor. Klart de får stå kvar bland allt rosa. Annars tycker jag man längtar efter gula blommor på våren! Tjusigt collage med solsken i blomform. /Anette

Jannibele sa...

Jeg er veldig glad i gult. Den skinner som en sol, skaper energi og glede i hagen. Den passer godt sammen med andre farger. Din gule collage et godt vitaminkick.

Ninnis sa...

På rätt plats så är alla färger vackra enligt mig....dina gula inslag är allt annat än fult....=)

Kram Ninni

Susie på Stjärnarve... sa...

Jag ÄLSKAR gult! Ljust gult, mörkt gult eller orangegult - det spelar ingen roll. Gula blommor lyser upp även den mörkaste tristaste trädgård!

Charlotta sa...

Hej Linda!
Ang. trädgårdsvivan.
Jag provade att maila den e-posten som du angett hos mig men har ej fått svar. Om du fortfarande är intresserad kan du i stället maila till charlotta(snabela)gotanet.com