4 april 2013

Så odlar jag dahlior från frö

Dahliorna bara växer och växer. Nästan lite för bra. Jag hade tänkt att jag skulle slippa skola om dem – att ta dem direkt ifrån plugg brättet och stoppa ner dem i jorden. Så lär det nog inte bli om våren ska sega på det här sättet.

Jag har fått frågor om hur jag sår dahlior och det är väldigt enkelt. Jag fyller ett pluggbrätte med såjord och petar ner ett frö i varje cell. Oftast trycker jag bara ner dem rakt upp och ner så att de står i jorden. Sedan häller jag på vatten och låter jorden dra fukten ända upp innan jag stjälper ut överflödet. Sedan är det bara att vänta på att fröerna ska gro.

Efter ett par veckor börjar jag hälla lite gödning i vattnet. När plantorna sedan har växt lite, knipsar jag av dem precis över andra bladparet. De grenar ut sig så fint då. Är det någon plugg som saknar planta, så trycker jag ner en stickling där. Sticklingarna är alltså det bortklippta.

Om våren dröjer så skolar jag om plantorna. Men målet är att kunna gå direkt från plugg till jord. Sedan är det bara att vänta på att dahliorna ska vilja blomma och bekänna färg.

Ett tips: Vänta ett tag innan du stoppar en stickling om du har en pluggcell eller liknande där ett frö inte har grott. Vissa dahliafröer tar riktigt lång tid på sig och det är många gånger dessa som ger de vackraste blommorna.

5 kommentarer:

Cajsas Faster sa...

Tack för tipset :)

Gunilla sa...

Vilket fint tips jag har inte provat att så dahlior.
Det är först i år som jag köpt en dahlia lök. Spännande.

Ha en riktigt fin dag

Lotta sa...

TACK snälla du för fröerna, de kom med posten igår och ska ner i jorden idag! och så bra att du ger tips också, sånt gillar jag!
Ha en fin vårdag.
Kram Lotta

Jo sa...

Dahlior är så himla roliga att så. I år har jag inte hunnit/orkat så nånting ännu, men Dahlior lär man ju ändå inte kunna sätta ut än på ett bra tag, så jag gör ett försök i veckan, tänkte jag. :)
Tack för tipset om pluggboxarna dock, jag har sått i större krukor och det tar ju mycket större plats!

William Karlsson sa...

Hej! undrar om alla dahliablommor verkligen har frön när de blommat över! Har tagit in å torkat tre stycken, men kan inte se om där finns några frön. Är de så små så de är svåra att urskilja kanske?