3 april 2013

På begäran: Odlingstunnel

Det är flera som har hört av sig angående mina odlingstunnlar. Och jag kan inte säga annat än att de är superbra – i synnerhet ett sådant här år när våren tycks för blyg för att visa sig.

Varje tunnel består av en ställning med bågar, tråg, underbevattningsmatta, värmematta och plasthuv. Det är mycket enkelt att montera ihop tunneln. För att den ska fungera riktigt bra och verkligen trycka upp värmen till växterna i tråget så ska man lägga frigolit under ställningen och sedan ett liggunderlag mellan ställningen och värmemattan. Dessutom sparar det energi.

Till värmemattan hör en termostat och en ”pinne” som mäter temperaturen inne i tunneln och talar om för termostaten när det är dags att slå på och av. Supersmidigt när temperaturen börjar krypa neråt på kvällen. Eftersom det för tillfället är så kallt lägger jag filtar över plasten för att även isolera ovanifrån. Just nu kör jag med tre filtar som jag annars lägger över växterna ute i trädgården när det är risk för frost.

En tunnel står i växthuset. Den andra är fortfarande kvar inomhus. Till den har jag en armatur med lysrör som både går att ha inuti tunneln och ovanpå – beroende på hur höga växterna är. Med lysrören fungerar tunneln även för övervintring av plantor – om de inte är för stora.

Jag har köpt min tunnel på Willab Garden, men jag tror att liknande finns på fler ställen. Det går säkert att knåpa ihop en egen också för den som är finurlig och händig.

Enda nackdelen är priset. Jag hade dock tur. Den vi beställde hade fel kontakt och skulle nog ha sålts i Storbritannien. Den ville inte Willab ha tillbaka – det var ju fel på den – och skickade en ny med svensk kontakt. Helt otroligt med tanke på att kontakten endast styr värmemattan. Vi tänkte slänga värmemattan och använda tunneln utan – fast inomhus – men innan vi hann göra det kom maken på att det inte var så svårt att knipsa av den engelska kontakten och sätta på en svensk. Jag kan ingenting om el och tänkte att det nog skulle kortsluta hela huset, men så blev det inte alls. Skämdes i stället liten är jag insåg att det var så enkelt att åtgärda, samtidigt som jag är jätteglad över mina båda tunnlar.

5 kommentarer:

Berit sa...

Den såg fin ut, undrar om man inte kan bygga en sådan själv??
Ha en underbar dag!!

Lotta sa...

Åh....så bra den verkar och så fint det växer i den!!! Verkligen något att fundera över till nästa år.
Ha en fin vårdag.
Kram Lotta (Jag har knoppar i mina "Lindor" nu)

trädgårdsdrömmar sa...

Har en jag med.Men tyvärr så har plasten gjort sitt till min.Fast det går ju att fixa till en själv om man är lite händig.Håller med om att de är jättebra.Kram

Timjan och Kaprifol sa...

Men detta passar väl bara om man har daglig tillsyn - både med alla filtarna som ska av och på och med vattningen??? Jag är ju inte på landet dagligen så här års men letar förtvivlat (nåja...) efter något system som ska fungera för mej med. Du hade ju ett "tält" för några år sedan - hur fungerade det?

Kram Eva

Mias Trädgård sa...

Vad kul att få en användarrecension! Jag dissade den glatt på bloggen och valde bort dem när jag var på Willab, då jag såg hur möglig den var hos dem, men kul att den fungerar bra, kanske omvärderar jag igen? Nu köpte jag vanliga undervärmekuvöser i stället! HA en fin helg! :) Mia