14 maj 2012

Hjälp med örter!

Maken har gjort en fin ram till vad som förhoppningsvis ska bli en fin liten örtagård i miniatyr. Jag har redan pepparmynta och fransk dragon, gräslök och kinesisk gräslök. Men de kryddorna fyller endast fyra av de åtta rutorna. Vad ska jag ha i resten? Snälla hjälp mig med tips på riktigt goda örter som jag kan använda i maten och kanske torka till vintern.

17 kommentarer:

Mia sa...

Jättefin låda.
I min pallkrage odlar jag mynta,massor med gräslök, oregano (den har vi tänkt torka), timjan, citronmeliss och lite annat. Basilika går väl bra att torka också om man tycker om den.
Mia

Humlans Lott sa...

Väldigt söt liten örtagård! Här är några förslag på vad du kan fylla resten av rutorna med: Timjan (så klart - finns ju massor av sorter), Salvia (finns många sorter av den här godingen också), Persilja, Dill och Kryddtagetes.

Ha det gott!

Lotta sa...

Citronmeliss, oregano, basilika, timjan...kanske?

Laura sa...

mina personliga favoriter:
all olika myntor
rosmarin
oregano
koriander
timjan
citrontimjan
(färsk)vitlök
salvia (finns flera olika)

sedan finns det även basilika och så är faktiskt marockansk mynta mycket godare än pepparmynta, jag kan skicka en liten planta om du vill...

:)
trevlig ram förresten!

Anonym sa...

Å vad trevligt med en liten örtagård. Det finns ju så mycket roliga kryddor. Här får du lite tips: Oregano, Mejram, Timjan, stenkyndel,curryeternell,citronmeliss, björnrot,slätbladig persilja, salvia, stevia och Basilika men den passar nog bäst i kruka då den är så köld känslig. Kryddväxter av Marie & Björn Hansson är en bra inspirations bok. Om du inte bara vill ha kryddor kan du ju blanda i lite ätbara blommor som Ringblomma,Temynta,Krasse, Anisisop,Tagetes och Nejlikor. Lycka till med din örtagård!

Monzan sa...

Timjan är alltid gott och persilja förstås! Och persiljan är ju dessutom vacker. En liten Salviabuske kanske? De tre kryddorna är mina favoriter, ett måste för mig. Sen så kan man ju om man gillar't ha oregano.
Med dessa kryddor så har du fyllt dina rutor, men det finns säkert fler som borde få plats som jag inte kommer på nu! (Kanske en lavendel?)
//Monzan

Sabina sa...

Oregano är en given ört! lika så timjan!!!
Kram

Anonym sa...

Vilken fin örtagård! Grekisk oregano tycker jag är ett måste, timjan likaså, gärna en krydd- och en citron-. Och salvia! Och vinterkyndel... Och persilja förstås, både slät och krus. Och libbsticka! I år har jag även köpt citronverbena, wow vilken otrolig doft! Ääälskar örter av alla de slag!
Du får göra ett inlägg om vilka örter du väljer sen.

Lotta sa...

Vad fint och roligt! Jag föreslår flera olika sorters timjan, dels den vanliga med även citon och apelsin timjan för de doftar ljuvligt, citronverbena, olika salvior, ananassalvian doftar gudomligt, curryört (mest för doftens skull)rosmarin, lavendel, malört, olika myntor om du vågar eftersom de sprider sig så lätt men hos mig är de ett måste.
Jag skulle också behöva göra något nytt av min kryddgård så det var ett bra tips du kom med!
Ha de så gott.
Lotta

Trädgården på Höjden... sa...

Timjan, oregano, salvia, persilja, lavendel...

Hälsar åsa

LINDA sa...

Tusen tack för alla tips! Lovar att återkomma med vad det till slut blir för något i facken.

Och tusen tack för erbjudandet, Laura. Det säger jag gärna ja till :)

Solsken
//Linda

Anonym sa...

Citrontimjan!

Kerstin sa...

Definitivt persilja! Helst en slätbladig och en vanlig. :-) Den är så god i allt möjligt tycker jag och himla smidigt att bara hacka och frysa in när man har lite för mycket, så har man hela vintern. :-)
Sedan skulle jag sätta ringblommor eller något annat färgglatt i åtminstone en ruta, men det är ju en smaksak...
Ha det bra!
Kerstin

Jo sa...

Jag använder persilja till ALLT på sommaren. En väldigt enkel sak är tomat-, fetaost- och persiljesallad med en liten skvätt god olivolja. Eller fetaost/persiljesmör. Inte lika rinnigt och flottigt som vanligt persiljesmör.
Annars är det rosmarinen och basilikan som används mest här. Du får jättegärna tipsa om användning av dragon t ex!
Och ramen: Ursnygg!

LINDA sa...

Citrontimjan blev det. Och ja, jag borde att sparat en ruta eller tre till blommor, men jag blev för ivrig och hade till slut svårt att välja örter ... ringblommor skulle verkligen vara fint!

Persilja är gott. Ska definitivt testa din sallad, Jo. Vad har du rosmarin till? Jag är dålig på att använda den. Men basilika älskar jag!!!

Natti
//Linda

Jo sa...

Hej igen! Rosmarinen har jag till ugnsstekta rotfrukter och jag stoppar även rosmarin (och vitlök) i hel fläskfilé innan jag grillar den. Sen har jag för mig att jag hackar rosmarin till våra hamburgare också (plus oregano och fetaost).. Lite här och där kan man säga! :)

LINDA sa...

Tack för tipset! Ska testa :)

Solsken
//Linda