5 mars 2017

Aprilväder i mars


Fredag för en vecka sedan. Jag slutade tidigt och passade på att fika i mitt soliga växthus. Det var riktigt varmt och härligt.


Sedan dess har det hänt mycket i trädgården. Vintergäck lyser som små solar i rabatten, sträck med gäss flyger över tomten och tofsviporna har hittat hit. Jag odlar ärtskott, sår fröer och fixar till pelargonerna som har övervintrat i boden. Och trots att jag lovade mig själv att aldrig förvandla vinterträdgården till växthus så har jag gjort just det. Det är växter och sådder över allt.


Nu hänger det till och med amplar med pelargoner och fuchsior från taket. Men jag kan inte låta bli. Det växer så det knakar där ute. Och tack vare svalare temperaturer nattetid och gråmulna dagar när vi inte är hemma blir plantorna knubbiga och fina.

Min röda rosenknoppspelargon var så fint att jag inte behövde ta bort mer än några få torra blad.Mårbacka cerise blev av med både blommor och blad. Snart bryter den nya skott.Fuchsian Gudrun Kleinau har beskurits och fått en större kruka. Blomma får och göra lite senare.Men i natt har det snöat och håller fortfarande på. Jag som så sent som för knappt tjugofyra timmar sedan låg på knä i rabatten i full färd med att ta bort det fula från förra årets dahlior och japanska lyktor.
Nej, nu är det mars och för mig betyder det vår med massor av sol, tussilag och allt varmare vindar. Hoppas innerligt att dagens aprilväder är ett av naturens små snedsprång.

6 kommentarer:

HWIT BLOGG sa...

Vilket mysigt rum där! Förstår att dina växter trivs där...
Jag måste ta hand om mina pelargoner också men inte idag, buskallt och gråväder gillar varken jag eller mina pelargoner!
Kram från Titti

Meta sa...

Jo du det hoppas jag med för nu räcker det för i år med bakslag tycker jag i alla fall. Som tur är har du ju väggar och tak att njuta under fast det är snö utanför. lite sol så blir det varmt med.
Ha nu en fin vecka
Kram Meta

Carina sa...

Underbart med en solig fika i växthuset :) Det har inte känts så lockande idag. Men våren kommer och du har ju kommit igång fint. Mina fuchsior står kvar i det kalla och mörka garaget.

Kram, Carina

Evas Kvarnaro sa...

Tack rara Linda för namnet på 'krumeluren' = lummer. Jag har googlat och läst en massa spännande om den växten och ska givetvis läsa mer om den.
Nu har även mars börjat luras precis som april, javiss känns det som april väder nu.
Så bra egentligen att inte solen är för stark och driver upp plantorna så snabbt,
det blir fina knubbiga växter, din altan är idealisk.
Här började snön falla vid 14-tiden, nu är hela världen vit igen . . .
Ha en bra arbetsvecka/ Eva

Anita sa...

Det är tur att man kan ha vår inomhus när det bara snöar och snöar utomhus. Här har det kommit massor inatt. Vaknade av snöplogen och grannens skrapande av bilrutor. Men, men, våren kommer väl så småningom utomhus också får vi hoppas :)

Ha en fin onsdag!

Kram Anita

Lena i Wales sa...

I samband med våren kommer det ofta några bakslag, men snart är våren hos dej på allvar!
Ha det bra!