3 april 2016

Levande krusbär och vårstädning


I dag hade jag ingen jättelust att ta itu med trädgården. Jag ville dock vara ute och visste inte riktigt vad jag skulle göra i stället. Började med att ta itu med den uppstammade krusbärsbusen som jag hade tänkt skulle få frysa ihjäl i vinter. Förstår inte hur den lyckades överleva i en liten oisolerad kruka. Men det gjorde den. Nu är den beskuren, omplanterad och uppställd intill frukostbänken. Eftersom den envisas med att leva så blir det till att försöka hitta ett sätt att bekämpa de gröna larverna som åt upp alla blad i somras. Någon som kan tipsa om effektiva metoder?


Innan jag gick in för att äta lunch rensade jag den långsmala rabatten där vi har rosa löjtnantshjärtan och skvätte aska både där och i andra rabatter. Dessutom fyllde jag näckrostunnan med vatten, snyggade till näckrosen och gav den näring. Den har redan stora knoppar, så det är på tiden att den får komma ut.


Jag hade inte tänkt gå ut igen, men efter lite mat och en tupplur förvandlades jag till en duracellkanin. Fler växter beskars och planterades om, krukor blev diskade och boden städad och grundligt dammsugen. Nu är det så fint där inne att jag nästan vill släpa in grannarna för att visa hur prydligt det blev.

6 kommentarer:

Snäckskalsdalen. sa...

Det är väl märkligt det där med att man plötsligt kan få så mycket energi, när man nyss trott att man aldrig skulle kunna orka göra något mer någonsin.....
Det ser så fint ut hos dig! Och krusbäret, ja, du får väl sitta på pass och ta bort dom små odjuren! Krusbärskräm är ju väldigt gott!
Agneta kram

Meta sa...

Tänk vad lite mat och vila kan ställa till med inte alls så tokigt.Är det gröna maskar du har på krusbäret??? Jag använder en duschflaska med Pyretrin, det funkar och är inte farligt för insekter eller för oss att äta bären efteråt.
Ha det gott i veckan
Kram Meta

Zäta sa...

Vad härligt det är när man får sådana där ryck. Då är det bara att passa på...

Jag har för mig att man kan spruta såpvatten blandat med T-röd mot larverna. Fast det bästa är såklart att skaka ner dem och klämma ihjäl dem. Jag brukar få på tomaterna. Grönsaksflylarver tror jag det är jag har på tomaterna, men det finns ju en hoper andra larviga larver som vill ställa till det också.

Hoppas du får en fin vecka!
/Zäta

Evas Kvarnaro sa...

Japp nu är det tider för att trädgårdera och städa ute, men samtidigt är det kul.
Just nu idag vill jag inte gå ut även om vädret är skönt och lite solldis, men jag önskar mig massor av regn nu. Bonden grannen som arrenderar har kört ut svärmgödsel och det stinker värre än skit. Tur jag hängde tvätt ute igår och höll på i trädgården,
för idag är jag hellre inne.
Det är våran årliga vårglädje, hi hi hi . . . .

Må väl/ Eva

lavendia sa...

Som sagt, lusten verkade komma allteftersom du arbetade. Ser jättefint ut. Hoppas du får bukt med monstren som vill kalasa på krusbär. Det är väldigt fint med uppstammade bärbuskar. En period försökte jag, men... / Britt

Anonym sa...

Det är konstigt det där hur andan faller på. Ibland är allt trögt och ibland går det som en dans.
Ha det bra!