28 mars 2016

Växthussäsongen har börjat


Vilken dag! Strålande solsken och öppning av växthuset. Dagen började med att maken bytte möbler där inne och skrubbade bort alger från stenplattorna. Dessutom riggade han upp en odlingstunnel och fyllde en ho med jord. Under tiden beskar jag våra rosor, rensade ogräs runt dem och myllade ner rejält med rosgödsel. Jag började också rensa i vår lilla rabatt med blå bergvallmo, men slutad när jag insåg att de små stråna inte alls var gräs, utan ramslök. Tur att ramslöken trivs och förökar sig lika villigt som kirskålen!


Det känns härligt att äntligen ha fikabordet på plats. Jag köpte nya dynor med matchande duk för några veckor sedan och har längtat efter att få testa dem på plats. De förra var både blekta och smutsiga. Det här känns jättebra, trots att jag egentligen inte är så mycket för blått.


“Kristallkronan” har hängt på vinden i ett par år och där har det tydligen varit riktigt varmt. Tur att ljustapparna var lätta att plocka bort.


Ljuskronan är numera både rostig och skev, men jag gillar den. I dag torkade jag bara bort dammet, men någon gång kan det hända att jag tar bort allt pynt och sprejar om den. Jag skulle ju kunna ägna vinterns pysselkvällar åt att ge den nytt blingbling.


I dag fick jag också hänga upp de söta klosterliljorna som jag hittade hos Birgittasystrarna när jag och en fotograf var där för att göra ett reportage i höstas. De är egentligen små klockor som klingar sött. I birgittinernas trädgård hängde de utomhus i träden. Hos mig får de bo i vindruvan, i alla fall nu under våren.


Odlingstunneln är det ställe som kommer att värmas upp så här till att börja med. Där finns alla sådder av tomater, chili och dahlior. I dag blev det dessutom nya sådder av främst luktärter. Utöver det blev det även tagetes. Jag är egentligen inte alls särskilt glad i tagetes, men de ska få bo i Törnrosa-snåret, eftersom tagetes ska vara bra rostrött jord.

Under tunneln står mina största fuchsior – Gudrun Kleinau och Cammy Bob. De blev varken omplanterade eller beskurna förra året. I dag utsatte jag dem dock för både och. Hoppas att de ska uppskatta omvårdnaden och bli riktigt fina.


Mitt ena citronträd fick också flytta ut till växthuset. Det tål ju faktiskt rätt låga temperaturen. Frågan är dock hur ljuskänsligt det är nu efter en hel vinter under lysrör i övervintringsboden. Det fick stå framme i solen en liten stund innan jag för säkerhets skull hängde upp en tunn, vit fleecefilt som skydd.


I det runda zinkfatet är sallat på gång. Det blir mer sallat i min ho, fast där får bladen slåss om utrymmet med två rader sugar snaps. Det är lite trångt om härligheten, men jag hoppas att det ska orka ge en försmak av en riktigt fin sommar.

9 kommentarer:

Meta sa...

Vad härligt att kunna börja med trädgårdspysslet hos er. Jag får allt vänta ett tag till Solen värmer inte så mycket än hos mig det är kladdigt och inte alls dags att kratta eller så.
Ha det gott i veckan
kram Meta

Veronica sa...

Vad underbart att ha ett sånt stort växthus! Vilken lycka 😊
Jag har oxå varit ute i det härliga vädret och klippt perenner. Men rosorna vågar jag inte röra förrän musöronen kommit ;)

Veronica

Anita sa...

Åh så härligt det låter! Här är trädgården nedprioriterad i år. I år är det huset som prioriteras. Igår var jag ute och klippte ner fjolårsperennerna på framsidan men bara av en enda anledning. Dom ska ställa byggnadsställningar där så den rabatten kommer nog att bli ett minne blott. Får börja om med den nästa år. Kan ju vara spännande det också.

Såg din misslyckade resa till Blåkulla och fick mig ett gott skratt. Det var nog bra att du inte reste till Blåkulla, det fina vädret var ju här hos oss :)

Ha en fin vecka!

Kram Anita

lavendia sa...

Så mycket roligt på gång. Att ha litet värme i växthuset innebär fler möjligheter.
Jag har också ställt ut en del i växthuset, som jag tror klarar det. Och det är ju så kul. 'Söt klocka. / Britt

The Swedish Wildflower sa...

Underbart Linda! :) Vad härligt att vara igång med växthussäsongen och få fixa och göra fint. Våren är bra ljuvlig och fylld med så mycket förväntan. Allt är möjligt och det är en sådan skön känsla. :)

Ha det gott i både växthus och solsken kära Linda!

Kram Lotta (som har en ny blogg)

Evas Kvarnaro sa...

Vad bra du har det nu i ditt växthus, men jag avundas dig inte jobbet, men du gillar ju det där med växthusliv och nu börjar säsongen för er alla ägare av glashus.
Förstår att du måste vara lycklig nu.
De där 'klosterliljorna' är verkligen kanon läckra.

Må väl kram/ Eva

Idag började aprilvädret med sol, regn, hagel, kall vind och mera solsken.

Sofie sa...

Balkongsäsongen Är snart här den med! I alla fall dagtid ;)

Anonym sa...

Du har verkligen ett underbart växthus. Gillar att det kan användas som rekreationsrum! Ha en fin söndag!

Carina sa...

Mmm.. rensning får man vara försiktig med på vissa ställen. Tror jag rensade bort ett gräs som jag satte i höstas...

Ser helt ljuvligt ut i ditt vårfixade växthus och jag är helt klart avundsjuk.

Ha det gott! KRam, Carina