6 januari 2016

Mandarinen blommar

I går kväll när jag lade mig var det 18 minusgrader ute och den temperaturen gäller fortfarande. Dessutom har det varit kallrekord i vinterträdgården. Det var inte mycket mer än 8 grader där när jag vaknade. Tur att det finns en kamin all elda i så att temperaturen snabbt hostar upp sig.

Växterna trivs dock ypperligt med de lägre temperaturerna och allt solsken. De önskar nog att jag skulle skippa det där med braskaminen. I går skördade jag finfina chilifrukter till middagen och i dag njuter jag av att se hur mandarinträdet frodas. Frukterna har blivit större, nya skott har börjat växa och dessutom slår allt fler blommor ut för var dag som går. Hoppas att trädet ska klara sig utan spinn och annan ohyra nu när vi har de två tuffaste övervintringsmånaderna framför oss.

6 kommentarer:

lavendia sa...

Jag har en apelsin i uterummet och där börjar det bli väl kallt, men det är säkert ingen bra ide´att ta in den nu. Det får bära eller brista.
En citrus har jag inomhus, med frukt och blommor. _Igår gjorde vi ankbröst med apelsinsås och då använde jag ett par frukter.
Nu är det kallt, kom precis in från en promenad, men det blåser inte. Och det är vackert. / Britt

gittan sa...

Jag tvingades ta in mina träd i november och jag kan lova att jag har nog fått alla spinn vi har i det här landet på de stackarna i år! Min stora calamondi tappade alla blad häromdagen, citronen är bladlös och apelsinen kämpar på. Det är bara de mindra träden som hittills klarat sig från angreppen. Jag misstänker att jag lät dem torka upp för länge när de togs in, svårt att veta när de är dyngsura av regn när man bär in dem :/ Förhoppningsvis repar de sig igen

lavendia sa...

Jag var tveksam om jag skulle skriva citrus eller apelsin. Min buske (inte träd egentligen) är ungefär i brösthöjd. Men frukterna är som valnötter, alltså inte apelsinstora.Ett år fick jag ½ kg.
Den jag har inne är mycket mindre, mer som en vanlig krukväxt och de frukterna är ngt mindre. Jag tror att båda kallades apelsin, trots att frukterna är mindre än apelsiner.
Men visst hade det varit kul med en lund i trädgården med apelsiner och citroner. Och varför inte mandariner, som brukar vara sötare. Som vädret är nu, kan vi nog glömma det. / Britt

Meta sa...

Så härligt att få se hur våren närmar sig på "trädet" Frukt och blommor det är rätt mysigt det.
Ha det gott och håller tummarna för dina träd
Kram Meta

Evas Kvarnaro sa...

Du får sköta om ditt mandarinträd som ett litet spädbarn, med god omvårdnad ska det bli bra. Men man kan göra precis allt rätt och ändå kan det hända något konstigt.
Så blev det för mig för ca 5 år sen, hade ett jätte fint citron träd i kruka som alltid stod inne på inglasad altan (blev luftad på sommaren), tog sedan in den på vintern och allt gick bra i två vintrar. På våren när det blev dags för ute flytten hände något trist, citron trädet började tappa sina små 'knutor' de liksom torkade och föll av.
Jag hade haft 19 st blommor de doftade ljuvligt och en del hade redan börjat 'knyta'sig (jag pollinerade dem själv), jag gjorde allt i min makt av vad man kunde göra.
Inget hjälpte, om du visste hur ledsen jag blev, lovade att aldrig mer fjäska för något citrus träd. Säkert måste det berott på för lite ljus, även om jag gav det extra ljus m.m. Men jag hoppas och håller tummarna för ditt mandarin träd, att det må växa och få fina frukter.
Lycka till/ Eva

Snäckskalsdalen. sa...

Nämen hej! Jag hade dig på kornet för ett tag sedan, men vi har ju problem med nät och sånt här där vi bor så mycket har försvunnit, bl a alla mina mailadresser och många bloggvänner, men man hittar varandra till slut, tack och lov!
Nu har jag lag till mig, eller vad det kan heta, som följare här!
Om du mailar mig aggie.true@telia.com så kommer receptet på moset och fisken och såsen på en gång!
Mandarinträd är fina. Alla exotiska träd är kul när man lyckas få dom att överleva. När vi bodde i Japan för hundra år sen så bodde vi i en mikanodling, det är ett mellanting mellan apelsin och mandarin, och vilken doft när träden blommade....sånt man minns länge, länge!
Agneta kram