11 februari 2015

Drömmer om ett inomhusland

Jag sitter i en för ovanlighetens skull rätt så kall vinterträdgård. Trodde att termometern visade fel när det stod elva grader i morse, men värmesystemet hänger nog inte riktigt med när det är flera plusgrader utomhus dagtid och går ner till fem minus om natten. Det är till och med frostrosor på några av rutorna.

Jag har det dock varmt och skönt under ett duntäcke i solen. Brasan vill jag inte tända eftersom det ändå kommer att vara 30 grader när inne framåt lunch.

Egentligen skulle grannen på andra sidan skogen komma och fika, men hon sitter i sin egen soffa och är lika förkyld som jag. Vet inte vilken förkylning i ordningen det är den här vintern. Det har minst sagt varit segt att jobba i veckan, så en ledig dag känns välkommet.
  För tillfället fantiserar jag om ett trädgårdsland här inne. Inte något stort, men kanske som en halv pallkrage. Om jag bara kunde hitta en bra plastlåda i lagom storlek så kanske jag kunde få maken att bygga en träram till den så att det blir snyggt. Den får stå på ben. Sedan kunde jag börja riktigt tidigt med sådd av sallat, rädisor, dill och gräslök. Låter det inte underbart trevligt?

Just nu kliar det lite extra i fingrarna eftersom jag har läst ”Lilla Grönsakslandet” av Bella Linde och Vanja Sandgren och som kommer ut i mars. Den är tänkt till barn. Jag hade kanske inte blivit överlycklig om jag hade fått den när jag var liten, men när jag var nybörjare i trädgården skulle jag ha jublat. Boken är så pedagogisk att jag skulle ha fattat en hel del betydligt tidigare. Tror faktiskt att jag kommer att bläddra i den då och då för att bli påmind om ett och annat.

Fler nya böcker är på gång och det ska bli så roligt att få recensera dem i Lindas täppa. I år ska jag dessutom försöka vara smart och läsa böckerna när de kommer och inte samla på hög så att det blir ett oöverstigligt berg av böcker som ger dåligt samvete.

9 kommentarer:

lavendia sa...

Det är precis min melodi. Odla inne i värmen och börja tidigt, tidigt.
Det finns ju lådor på ben, som du kanske tänker.
Det blir nog inga sådana här. Inte för att min man inte kan snickra, men han tycker kanske det blir litet väl mycket krukor.
I helgen var vi hos bekanta i Skåne. Vilket uterum! Nästan att jag ville flytta in där.
Krya på dig i soffan. / Britt

Gunnel sa...

Ett inomhusträdgårdsland...vilken kul idé! Hoppas jag får se bilder när du gjort klart det. Krya på dig.

Rost och rädisor sa...

Här består inomhusträdgårdslandet av krukor med rucola, mache, asiatiska kålsorter och gräslök. Har man fönster till golvet är ju en låda helt perfekt. Sätt igång så vi får se!
Kram Anette

Anonym sa...

Vilken otur att få så många förkylningar i rad! Krya på dej under filten och njut av solvärmen och senare elden. Våren är på intåg!

Annika Christensen sa...

Jag odlar för fullt här hemma just nu.
Har du sett de lådorna som jag odlar i växthuset? Hade med dem i AoT för ett tag sedan. Det är murarbaljor som jag snickrat en ram runt. Snyggt och funkar bra. Det ända är att man skall göra lite högra lådor så att man kan hänga balkonglådor på dem och odlar där också.
Mejla mig så kan jag skicka en bild till dig.
Annika

Zäta sa...

Ibland blir jag nästan lite avundsjuk på dig som har ett så härligt jobb att du får läsa trädgårdsböcker! Sedan inser jag att det nog krävs en hel del av just den där delen "jobb" för att skriva ärliga och läsbara recensioner.

Ett litet inomhusträdgårdsland låter härligt. Kanske just murartråg är en bra lösning. Det finns ju ganska billigt (65 liters tror jag) på Harald Nyborg. Dock funderar jag på hur det funkar utan avrinning. Det blir väl inte annorlunda än med vissa av krukväxterna inomhus, men de har nog inte riktigt samma krav på jämn vattentillförsel som grönsaker.

Hoppas du snabbt blir fri från den tråkiga förkylningen!

Anita sa...

Usch så trist att du dragit på dig en förkylning igen. Hoppas du kryar på dig snart och kanske kan starta ett litet trädgårdsland redan nu. Det lät ju som Annika hade bra idéer för odling av ätbart i växthus/vinterträdgård. I år ska det ätbara bli det jag prioriterar. Har bestämt mig för att ligga lågt med trädgården i övrigt. I år ska den få sköta sig själv. Jag ska bara gå omrkring och plocka solmogna tomater, saftig sallad, mjäll potatis, krispig gurka, söta sockerärter, karotinstinna morötter, het chili och annat gott :)

Ha det gott och krya på dig från förkylningen!

Kram Anita

Anna Theorin sa...

Finns stora plastlådor på ikea som man igentligen ska ha till förvaring. Dessa kan man odla i! Lägg ett tjockt lager leka i botten. Om man inte vill bygga en träram runt kan man slå in lådan i juteväv. Otroligt fint! :)
Kram

Evas Kvarnaro sa...

Att odla är väl kul men det kräver både plats och jobb, men framför allt lusten.
Ja minsta lilla om man är 'dålig' så försvinner lusten, så är det för mig.
Jag har oxå varit mycket förkylt denna vinter så jag känner fortfarande en 'icke lust känsla' till något.
Men en 'halv pallkrage' hade varit lite lagom, hi hi hi . . . .
Många av våra bloggare är så himla duktiga på odling men de har ju oxå växthus, det är bra att ha (har ej).
Du ska se att när du känner dig piggare då blir det säkert 'fart på dig'.

Alla hjärtans dag kram/ Eva