15 september 2014

Söta gurkor och tidlösa

Jag sitter och skriver på terrassen mellan bodarna. Jag har längtat efter att få sitta här, men i sommar har det varit för varmt. I kväll är det perfekt – soligt, lagom varmt och vindstilla. Det känns så lyxigt med en höst som är så somrig. I går kväll var jag nere och badade i skymningen. Det var magiskt. Vattnet glödde i aprikosa nyanser och himlen var overkligt blå. En kvart senare var skådespelet över, så det var väl tajmat.

I dag passerade jag det stora tomatväxthuset och en gårdsbutik på vägen hem från jobbet. Det känns lite konstigt att redan behöva handla tomater, men så är det i år. Den stora överraskningen var slanggurkor i miniatyr. De blev jag så förtjust i att jag hemskt gärna vill odla dem i växthuset nästa år. Jag måste försöka ta reda på vad de heter.

När jag skulle betala i gårdsbutiken, blev jag tipsad om tidlösa – den där blomman som nästan ser ut som en krokus, men som blommar om hösten. Tjejen bakom disken hade varit på Zetas för några år sedan och blivit rådd att sätta tidlösa runt plommonträdet för större plommonskördar. Och det hade fungerat. Det låter smått otroligt, men måste testas. Vårt träd gav frukt för första gången i år, men när vi skulle plocka så hade någon med ett väldigt stort gap redan varit där – det fanns inte ett endaste spår och hur jag än skakade trädet så var det tomt. Och vi som har väntat i fem år. Snopet!


När det inte längre är skönt här ute ska Riva firas. Hon fyller sex år i dag och ska få en piggelin – det är det i särklass allra bästa hon vet. Men först ska det lagas mat. Prinskorv och ängamat med morötter från landet. Så fantastiskt gott!

6 kommentarer:

lavendia sa...

Låter mysigt med badet, även om det inte är något för mig.
Tidlösa runt plommonträdet? Det kan väl inte hjälpa mot fåglar iallafall? För det är väl de med störst gap.
Äter katten glass? Ja när katten själv får välja tydligen...

Gunnel sa...

Har aldrig hört att tidlösa var bra för plommon, men det ska bli kul och höra om du testar det. I år har fåglar och getingar kalasat på det mesta av våra plommon. Retfullt!

Törnrosa sa...

Vilken liten ljuvlig katt du har! En sån sötnos har jag länge önskat mig, men jag lyckas alltid istället hitta nån grå på Hitta Katten som behöver nytt hem.
Hot Papaya, det är den mest rikblommiga Echinacean jag någonsin haft. Men den där tomatsoppan - den försvann även här efter första vintern. Av fem ex har jag visst bara en enda kvar. Så...fram för fler heta papayor i livet!!!
Kram

Zäta sa...

Vad skönt det låter, både med kvällsdopp (fast jag är en badkruka, men skönt låter det när du beskriver...) och med en skrivstund i lä och kvardröjande sommarvärme.

Jag fick fyra eller fem plommon på vårt plommonträd i år. Det var fler i fjol men jag är glad ändå, för trädet har haft nån rostsjuka på bladen i många-många år och har inte gett någon frukt alls.

Tyvärr åt getingarna upp de få plommonen vi hade. Det hängde bara några torra skal kvar på grenarna när jag trodde de var lagom att plocka.

Spännande med tidlösan. Förmodligen lever den så småningom i symbios med plommonträdets rötter och de kan nog dra nytta av varann. Jag har grävt ner fullt med "vanlig" krokus under mitt plommonträd så hos mig blir det ingen tidlösa (om inte krokusen strejkar förstås... då kan man alltid hitta på nåt annat).

Oj, har du morötter kvar! Mina tog slut för ett bra tag sen. Jag får nog satsa på lite fler nästa år för det är ju så gott!

Hoppas du får en fin dag i dag. Med eller utan trädgårdsjobb.

Anita sa...

Du måste nog skriva en bok, du uttrycker dig så vackert så man förflyttas till platserna du skriver om. Vatten som glöder i aprikosa nyanser ... underbart.

Så du har slut på tomater. Här har jag 100-tals som jag äter, kokar soppa på, gör tomatsås av etc. Men det var onekligen en massa vackra sorter du fick tag i. Och gurkorna ser läckra ut.

Tidlösa hade vi förut under vårt gamla plommonträd. Det var så vackert på hösten när dom blommade i ljust lilarosa. Det plommonträdet gav enorma skördar så det kanske kan stämma. Så småningom försvann tidlösan och så småningom dog också plommonträdet. Det kanske saknade tidlösan, vem vet. Nu har vi ett nytt plommonträd. Jag stod och höll i tidlösalökar på Zetas förra helgen men det blev inte av att köpa några. Ångrar mig nu.

Tack för varningarna om hur långt kaniner kan gräva. 10 m, jag höll på att svimma när jag läste det. Våra verkar inte gräva så mycket men man vet ju aldrig ;)

Ha en fin kväll!

Kram Anita

Sylvia sa...

Hipp hipp hurra för Riva idag :) Ska hälsa från Skrållan, Båtsman och Baileys (mina hårbollar) oxå ;)
Att Tidlösa skulle vara bra för Plommon var en nyhet för mig. Om det funkar så är det bara bra. Har inga Plommon men är lite sugen på att skaffa mig Tidlösa. Kul med en "vårblomma" på hösten:)