17 augusti 2014

Kräftskiva och tomatsoppa

Det blev en jättetrevlig kräftskiva i går kväll med massor av skatt, sång, prat och god mat. Underbart att ha så härliga grannar.



Tomatsoppan blev uppskattad och den är så fantastiskt god att jag måste lägga upp receptet. Fast jag slår vad om att det är de hemodlade, solmogna tomaterna som gör att den blir extra fin. Soppan passade dessutom väldigt bra till just kräftskivan eftersom den nästan får exakt samma nyans som en kokt kräfta.

Tomatsoppa från växthuset

1 kg tomater
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1-2 tärningar grönsaksbuljong
1-2 msk olivolja
färsk chilifrukt
salt
vitpeppar

Tvätta och grovhacka tomaterna.

Hacka lök, vitlök och chili – jag har hittills använt en liten bit habanero pastel.

Fräs löken i oljan utan att löken tar färg.

Tillsätt tomaterna som snart börjar vätska sig.

Tillsätt buljongtärningarna och – om tomaterna inte vätskar sig så mycket – vatten.

Smaka av med salt och peppar om det behövs. Mixa soppan med mixerstav och låt den puttra ytterligare en stund.

Servera med riven västerbottenost eller parmesan alternativt krutonger – gärna kryddade med salvia.

Soppan går bra att göra ett par dagar i förväg.

7 kommentarer:

Meta sa...

Så fint du dukat. Ser verkligen inbjudande ut. Härligt med så mycket tomater att du kan göra soppa på dom. Tack för receptet, det kanske blir så mycket här med nu när jag är ensam ett tag så det kan bli en soppa till helgen då mannen kommer hem.
Önskar dig en skön dag i regnet
Kram Meta

Högagärde sa...

Så mysigt med kräftskiva. Kul att få umgås och duka lite fint. Läste också om ditt kräftkok. Det ger också en speciell känsla att få vara med från början.

Ha en fin vecka
Elisabeth

Anita sa...

Visst är det väl härligt med egna tomater i tomatsoppan. Och det är nog faktiskt så som du skriver, att soppan smakar just så fantastiskt bara för att du använder hemodlade, solmogna tomater. Tack för receptet förresten. Jag brukar göra en tomat och paprikasoppa som också är vansinnigt god. Ska göra den nästa vecka på en del av min skörd, kanske dags att lägga ut receptet :) Jag har gjort den ibland under vintern på köpetomater men det blir inte alls samma mustiga tomatsmak.

Kram Anita

lavendia sa...

Åh vad härligt det låter. Vi har också fått rätt mycket tomater. Kanske jag skulle prova tomatsoppan. En utmärkt förrätt till kräftorna. Vi kommer ju att försöka fiska någon gång mer.

Törnrosa sa...

Men oj, sånt här ska man inte läsa strax innan läggdags. Magen börjar knorra, tangentbordet blir blött och jag vill genast ut och koka tomatsoppa!
Tack för läckert recept. Måste jag prova.
Ha det gott.
Törnrosa

Anonym sa...

Kräftskivor! Oj, vad härligt. Finns inget liknande här!

Marie maräng sa...

Vilka härliga tomater du har!
Kul med ett nytt recept.. Tack så mycket!

Önskar dig en fin vecka!
Kram Marie