12 juli 2014

Operation Rädda näckros

Min näckros verkar lite klen i år. Tidigt i våras kom det ordentligt med blad och till och med en blomma, men nu händer det nästan ingenting. I veckan har både den och zinkbaljan blivit tvättade och fått nya näringskulor nerpetade i leran. Jag hoppas att det ska göra susen. Så länge pyntar jag med en klematisblomma och värmeljus i flytkoppar.

3 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

Jättevackert! Hoppas näckrosen hämtar sig.

Du fågar om jordgubbar...
Ja, de kräver mycket vatten. En varm dag kanske de behöver vattnas både morgon och kväll. Ampeln ska kännas tung när man gungar på den. Jordgubbar behöver också extra stora amplar.
Nej, jag tycker inte de är svåra att övervintra. Bara att minska ner på vattningen så att de inte ruttnar och låta dom gå i dvala på ett svalt och mörkt ställe. Brukar ta bort revorna men låta bladverket vara kvar. Väcker dem i januari/februari med varsin snöboll. Klipper bort gammalt och planterar om när risken för stora temperaturskillnader är över. De tål ju frost.
Om man övervintrar just och svalt kommer antagligen bladverket att vara fint hela vintern och behöva lite vattning. Se upp med sjukdomar plocka bort sånt som inte ser friskt ut på en gång.
Att övervintra på friland är förstås det allra enklaste. Bara att ta ur dom ur amplarna och låta naturen ha sin gång. Har man sniglar får man förstås skölja ur rötterna och se till att inga ägg kommer med i amplarna nästa gång.
En jordgubbsplanta ger bäst år två och tre, så det är praktiskt att sätta några nya revor varje år och samtidgt avveckla de som hunnit bli fyra eller fem år gamla.
Kväverik gödsel ger mycket blad, använd istället tex brunnen kogödsel vid plantering och sen sen tex tångbaserad flytande gödsel.
Lycka till!
Anette

Meta sa...

En så vacker bild du tagit Hoppas de återhämtar sig.
Önskar dig en fin sommarsöndag
Kram Meta

lavendia sa...

En klematis istället för näckros går ju det också. Hoppas bara den riktiga näckrosen repar sig.