14 maj 2014

Tulpaner som överraskar

I höstas köpte jag mängder med lökar till den nya rabatten utanför vinterträdgården. Jag blev jätteglad när vintergäck, snödroppar och pärlhyacinter tittade upp – men den stora glädjen är nu när tulpanerna slår ut. Jag har för länge sedan glömt vad jag planterade, så varje ny sort känns som en överraskning. Häromdagen var jag tvungen att ta fram etiketterna för att se vad de vackra blommorna egentligen heter.
 
White Liberstar är nog den tulpan jag är mest förtjust i. Pussmuntulpan står det på påsen. Jag tycker om den för att den ser så mjuk ut. En vänlig blomma som vill väl. Extra gulliga är de eftersom varje stor tulpan har en bebis med sig – en tredjedel så stor tulpan som växer tätt intill sin mamma.
 
Franstulpanen Barbados är coolast i gänget. Den såg nästan farlig ut när den knoppades med gröna små horn. Den har fortfarande tendenser till horn på sidorna, men är framför allt översållad med mängder av små krusiduller.
 
Franstulpaner har nog blivit storfavorit hos mig sedan jag började odla. I början försökte jag med papegojtulpaner, men de fläker ut sig något så förfärligt och är egentligen bara snygga så länge de är till hälften utslagna. Den här tulpanen – Daytona – får mig alltid att le eftersom det ser ut som om någon har doppat den i kokos.
 
Jag har grubblat mig tokig på hur det kommer sig att jag köpte blekgula tulpaner. Det är inte likt mig. Men när jag hittade etiketten till den liljeblommiga tulpanen Sapporo så blev jag i alla fall lite mindre konfunderad – det står att den slår ut i gult för att senare övergå i benvitt. Fast riktigt så verkar det inte vara – hälften av mina är gula från start och hälften är benvita. Ska hålla lite koll på dem och se hur de utvecklar sig.

Vill du också vara med i "Underbara onsdag"?

Reglerna är enkla:
1) Gör ett inlägg på temat.
2) Lägg upp din länk här nedan.
3) Lägg upp bilden med grodan i ditt eget inlägg och länka tillbaka hit till ”Underbara onsdag”.

Nästa veckas tema är ”Trädgårdens dofter”. Det är det sista temat för den här omgången. Underbara onsdag fortsätter igen till hösten.


5 kommentarer:

Anita sa...

Tulpaner ... det bästa som finns tycker jag och rådjuren ;) Vilka häftiga sorter. Pussmuntulpan, det var en nyhet. Och visst ser den väl ut lite som om den håller på att dra ihop "läpparna" och ska till att pussa någon. Barbados ser ju nästan galen ut ;) Och jag måste erkänna att jag gillar den blekgula. Jag gillar blekgult. Men det är ju lustigt att hälften blir gula och hälften benvita från start.

Vet du att jag har funderat hela morgonen (funderade faktiskt en stund i natt också när jag inte kunde sova) på vad jag skulle kunna hitta på för något inför dagens tema. Men jag kommer inte på något. Jag har varit ute i trädgården och kollat men i år har jag inte råkat ut för några överraskningar. Så jag får helt enkelt stå över till nästa vecka då du har säsongsavslutning.

Kram Anita

lavendia sa...

Så kan man se det. Överaskande utseende i färg och form på de nya tulpanlökarna. Inte heller jag lyckades med överraskningstemat, men nu har jag iallafall en liten ide´.
Pussmunnen och franstulpanen säger "vill ha".

Anonym sa...

Vad vackra tulpaner! Här i Wales har de allra flest blommat över. Har varit på Keukenhof i Holland varje år flera gånger under ca 20 års tid. Saknar det nu!

Mia Maskros sa...

Åh så vackra tulpaner! Fördelen med att vintern är lång är väl kanske det att man glömmer vad man stoppat i jorden för att sedan bli överraskad, precis som ett inslaget paket :-)
Kram!

Charlotta sa...

Jamen, man tror ju alltid att man ska komma ihåg. Men sedan står man där med höjda ögonbryn och ett leende på läpparna för det är alltid så kul när man blir överraskad.

Jag har inte haft någon energi att göra ett inlägg på ditt tema. Men jag får energi av att titta in hos dig. Och jag går in till de andra också och får mig några överraskningar innan det är dags att gå till kojs. :)
Ha det gott!