18 maj 2014

En underbar trädgårdsdag

Vilken härlig trädgårdsdag! Alldeles perfekt väder – näst intill vindstilla och molnslöjor som dämpade solen. Så skönt!

Maken och jag planterade om citrusträden i snygga krukor som vi köpte i går. Sedan fortsatte jag att plantera om chilisar, pelargoner och några tomater. Det är första gången jag har använt kompoststationen så som den är tänkt och det var så perfekt – ett lagom högt arbetsbord precis intill kompost och champinjonjord. Jag kan skvätta och balta precis hur mycket jag vill.

Under dagen blev det dessutom flera avbrott för kruktvätt – det är otroligt så många krukor det blir. När jag gick i väg för min fjärde omgång fick jag plötsligt se att maken hade hittat dit med några krukor han hade tömt och som jag hade tänkt tvätta. Underbart! Han rensade dessutom den gamla sandlådan som ska bli jordgubbsland och flyttade på en ställning som vår vita klematis behöver för att kunna klättra.

Jag planterade några perenner i rabatten och fortsatte sedan att greja inne i vinterträdgården där en hel del behövde ses över. I och med dagens omplanteringar så har många växter flyttat därifrån till växthuset. Så skönt! Är så trött på de dagliga 25-30 litrarna vatten som växterna där behöver. Maken som från början var rädd för en djungel såg dock lite orolig ut och frågade om det inte skulle bli för tomt. Fniss.

När allt var färdigt skördade vi rabarber och bjöd en granne på paj. Därefter hade jag tänkt läsa bok, men jag var så sugen på att fortsätta i trädgården att jag planterade några dahliaknölar som jag köpte i går samt doftliljorna som har övervintrat under min arbetsbänk i boden. Dessutom grävde jag ner potatis och gjorde ett fint arrangemang i ett bad som fåglarna inte ens ser åt.

Nu önskar jag att det vore söndag i morgon igen så att jag kan fortsätta greja i trädgården. Men, men … det får bli i morgon kväll eller en annan dag.

8 kommentarer:

Meta sa...

Vad duktiga ni varit hela helgen med plantering och fix. Vi har latat oss varit på mässa och börjat glasa växthuset.den där arbetsplatsen blir jag lite avis på . Här står jag på huvudet över påsen med jord och planterar. SÅ ryggen den får stryk, sånt där som jag absolut inte får göra för min sjukgymnast.
Önskar dig en fin vecka
Kram Meta

Sylvia sa...

Oj,vad ni har hunnit med. Här blev det ett par timmar i trädgården när regnet slutade falla. Har hunnit med en del. Måste ta tag i plantorna som är i växthuset. De har vuxit ur sina krukor så de måste planteras om och vissa ska ut. Kul att man har något och pula med :)

Mia Maskros sa...

Vilken härlig arbetshelg ni har haft och fått så mycket gjort :-)

Sen måste jag få säja att jag bara älskar din kompoststation!!! Vilken dröm att kunna stå där och greja på utan att behöva tänka på att inte söla och dessutom stå bra när man jobbar!!! Jag är inte alls avundsjuk (not) :-)

Kram!

Anita sa...

Vilken härligt dag ni haft! Och så mycket ni fått gjort. Fnissade när jag läste att mannen blev orolig att det skulle bli för tomt i vinterträdgården. Själv fick jag ta det lugnt hela helgen för jag fick någon form av magsjuka som startade i lördags. Först idag börjar jag må "som folk" igen. Men, dom har spått regn och det är mulet så jag kommer att ta det lugnt. Ska gå igenom bilderna för del 2 av min resa i Lake District.

Kram Anita

Anita sa...

Jag använder Photoshop för mina bilder men jag bearbetar dom minimalt, försöker att få till dom redan i kameran (tar ofta 3-4 bilder på samma motiv), vill inte lägga en massa tid vid datorn. Jag fotograferar dessutom direkt i jpg och då kan man ju inte bearbeta dom på samma sätt som med raw-format.

Det jag mest gör är lite justeringar av kontrast, intensitet och färgmättnad. Ibland, om man har ett bra motiv men förutsättningarna inte varit de bästa utan de mörka delarna blivit för mörka och de ljusa för ljusa använder jag mig utav funktionen "Skugga/högdagrar" för att ljusa upp skuggorna och mörka ner högdagrarna. Och så skärper jag upp dom efter det att jag förminskat dom. Tyvärr försvinner nämligen en del av skärpan vid förminskning.

Generellt kan jag väl säga att jag bearbetar "resebilder" lite mer än bilder från trädgården (som jag i princip aldrig gör något med). Orsaken är att när man är på resa så får man fotografera oavsett om det är bra fotoförhållanden eller ej. När man är hemma så kan man vänta tills det är perfekta förhållanden :)

Kram Anita

lavendia sa...

Du verkar ha en enorm energi. Vad mycket som blev gjort. Vad det låter bra med kompoststationen. Men jag ska inte klaga, jag har ett litet planteringsbord. Borde dock haft jorden i samma nivå, men man kan inte få allt.

Anita sa...

Jag minskar inte ner bilderna jag har för eget bruk, bara dom som jag lägger ut på bloggen.

Nu bara vräker regnet ner här. Vi har haft skyfall i snart en halvtimme och det ser inte ut att gå över i första taget. Nu lär det börja växa så det knakar för efter regnet ska det komma värme ;)

Kram
Anita

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Så skönt att ha en sån hörna som den du har med komposterna. Saknar nåt sånt. Ni har verkligen varit flitiga. Kanske kan skicka lite hit? Är lite ofokuserad :)

Kram, Carina