15 februari 2014

Tomatblom och sådd

Så där ja – då var årets tomater sådda. I går kväll kom en stor låda med root it-kuber. Dessutom köpte maken mina favoritetiketter åt mig. De visade sig dessutom vara på halva priset eftersom affären ska byta leverantör, så jag ringde och bad dem lägga undan resterande förpackningar. Jag tycker att etiketterna är lite för dyra, men nu blev de i stället vansinnigt billiga.

Nu på morgonen har jag petat ner frö till red pearl, oxheart, mei wei, tomatoberry, sweet olive, red pear, cream sausage, green grape, green zebra, brandywine, apelsintomat, selandia, principe borghese, tumbling tom red, vinbärstomat och vilma.

Wippersnapper sådde jag redan den 2 februari så de har vid det här laget blivit till små fröplantor. Basinga var jag så tidigt med att jag skolade om plantan den 23 januari. Och så har jag ju min övervintrare som nu har slagit ut i blom och blivit betydligt tjockare om stammen sedan den fick flytta till en stor kruka.

9 kommentarer:

Anita sa...

Om du har möjlighet att få fram vilket avsnitt det var dom pratade om New Dawn i Odla /P1 så får du väldigt gärna tipsa om det.

Kamelia, jag det kan vara problem när man köper en med knoppar och den kommer till en helt ny miljö. Det är ju också som jag nämnt tidigare viktigt att den inte får torka ut, då faller knopparna. Jag vet att du har vattnat men man vet aldrig hur dom skött vattningen i butiken.

Jag ställer ut mina på altanen så fort risken för frost är borta och dom får stå så skuggigt som det går. Har märkt att bladen, trots att dom är läderartade, kan bli lite brända av solen, även om man har avhärdat den. Där står dpm hela sommaren och jag tar in dom precis innan första frosten. Det är under den här tiden dom skjuter nya skott och sätter sina knoppar. Då det är surjordsväxter brukar jag vattna dom med ett gödningsmedel för växter med lågt ph. Det gör jag en gång i veckan under hela sommaren.

När jag tagit in dom så får dom stå så ljust och svalt som möjligt. Det är ju inga problem hos oss då vi försöker hålla 7-10 grader i uterummet under vintern. Men du har säkert något svalt ställe hos dig i vinterträdgården där dom kan stå. Tänk bara på att ljuset är viktigt. Låt den gärna stå vid någon av glasväggarna. Får dom inte ljus kan också knopparna falla. Men jag har aldrig gett tillskottsljus, det naturliga (även om det inte är så mycket under vintern) brukar räcka.

Hör gärna av dig om du vill veta något mer.

Ha en fin helg!

Kram Anita

Meta sa...

Det låter som jag skulle kunna tro att det blir vår i år med med både sol och värme när jag ser dina bilder på tomtplantan som ar blom. Det skulle vara härligt att kunna få igång det så tidigt.
Ha en fin helg
Kram Meta

lavendia sa...

Du är modig, men det kan man kanske vara med en vinterträdgård. Här snöar det, men det lägger sig inte.
Den rödvita pelargonen heter Mr Wren.

lavendia sa...

Kul!
Jag har dem i jord och iallafall den ena ser pigg ut. Jag har en mailadress på min blogg. Om du skriver till den, så byter vi adresser. Men vi kanske ska vänta 14 dagar så vädret förhoppningsvis är varmare.

Anette sa...

Hej, du undra om en blomma i mitt "röda bidrag". Jo, det är en vallmo som har sått sig själv. Jag har ju massor och jag gissar att de korsar sig lite som de vill. Just den sorten har jag inte haft förut, men den får gärna komma tillbaka :) /Anette

Lotta sa...

Tomater till påsk alltså :-)
Jag håller just på att sortera alla mina fröer och ska snart gå ut och så lite (i pannrummet)
Vet du om att man måste skriva en massa siffror för att kunna kommentera, inte så kul, bra om du tar bort det!
Kram Lotta

verablomman sa...

Grattis till Tomatblomman :) mina hade redan frusit ner när jag fick reda på att dom gick att övervintra

LINDA sa...

Hoppas att du testar nästa år, Verablomman! Jag försökte följa din tråd till din blogg, men hittade ingen. Har du blogg och vad har du i så fall för adress? Vore roligt att besöka den :)

Solsken
//Linda

verablomman sa...

Hej Linda Är inte tekniskt kunnig nog för att starta en blogg. Så jag följer er som kan Ska absolut spara tomatplantor i höst. Tala om hur det går för dina mvh Anneli