13 februari 2014

Sommaren tomater är utvalda

Jag sitter och nästan svär för mig själv. Jag bläddrar i pärmen med tomat- och chilifröer och undrar var i hela friden jag ska ha alla mina tomater.

Först tyckte jag att jag var riktigt duktigt som hade bantat ner antalet sorter med tio stycken från förra året, men så kom jag på att jag visst redan hade sått ett par sorter och att jag hade tänkte köpa en sort till och så var det den där sorten jag fick och som jag hemskt gärna vill testa.

Så nu sitter jag här med 28 sorter och kan inte tänka mig att plocka bort en endaste en. Dessutom hade jag tänkt mig mer gurka och rejält med paprika i växthuset. Attans, attans, attans … den här ekvationen skulle inte ens en Nobelpristagare få ihop och jag tänker inte göra om förra årets misstag med att försöka odla växthustomater på friland (inte så många i alla fall).

Så tänkte jag i går. Nu har jag i alla fall bantat ytterligare och bestämt mig för att vara modig och satsa på rätt många oprövade.


Ho med plommontomater
Red pear
Oxheart
Principe Borghese

Ho med körsbärstomater
Mei wei
Tomatoberry
Sweet olive

Ho med persiko- och bifftomater
Basinga
Apelsintomat
Brandywine

Ho med övriga
Green zebra
Cream sausage
Selandia

Stora krukor i skyddat läge utomhus
Red pearl
Vinbärstomat
Whippersnapper

Upp och ner-tomat och amplar
Vilma
Tumbling tom red
Green grape

Någon som har erfarenhet av de här sorterna? Jag brukar få problem med sorter som är känsliga för pistillröta och hur det är med dessa sorter vet jag inte.

6 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

Usch ja, det är en vånda att lägga band pås sig när det finns så många roliga fröer att prova!

Sköna gröna hälsningar

lavendia sa...

Vilka bekymmer! Tur att du kommit på att man kan odla tomaterna på vilket håll som helst.
Mycket annorlunda sorter. Men jag förstår inte vad Ho står för. Försökte slå på det, men blev inte klokare. Kom fram till att en Apelsintomat är något att trakta efter. Själv har jag blivit förtjust i Lemon Boy.

Gunborg Uhno sa...

Oxheart har jag haft ett år den blev god och mycket matig men det blev lätt pistillröta på dom.
Kram.

Malin - I min trädgård sa...

Jag sådde Mei Wei förra året och kommer så den igen i år. Supergod! Fick bo i växthuset, och där trivdes den bra. Jag hade inga problem med den, utan plantorna var friska och fina och tomaterna blev fina. Dock hade den en för liten kruka, så det måste jag åtgärda i år så kanske det blir större skörd på den.

Lycka till!

Le petit jardin sa...

Tänka att det finns så många sorter att välja på, det tycker jag är imponenrande...men svårt såklart om man bara ska välja ett fåtal

Lycka till med tomaterna

Hjärta till dig idag!!

Kram Kajsa

Anita sa...

Det blev ju ganska många sorter ändå ;)

Vilma är den enda jag haft så jag kan dessvärre inte dela med mig av några erfarenheter. Däremot håller jag med om att pistillröta är ett gissel. För mig brukar det hända i början av säsongen men oftast bara på ett fåtal frukter och sedan upphör det (som tur är). Det lär bero på kalciumbrist i frukten och jag har hört att man därför hela tiden ska ta bort de nedersta bladen för att kalciumet ska vandra uppåt i plantan. Har ingen aning om det är riktigt eller om det hjälper men jag tar alltid bort bladen nerifrån undan för undan. En del sorter är säkert mer känsliga för pistillröta men jag tycker det är svårt att hitta information. Det ska i varje fall bli roligt att följa dina odllingar.

Önskar dig en riktigt skön helg!

Kram Anita