17 februari 2014

Mitt första vintergäck

Det blev en riktigt skön dag i går. Precis som tänkt. Fast så mycket sofflock blev det inte.

Maken målade gardinstänger till vinterträdgården och drog sedan till skogs för att kapa ved … märkligt nog med bössan över axeln. När han kom hem hängde han upp en fågelholk och fladdermusholken. Det är ju snart dags för bobyggeri i fågelvärlden och trädet som holken satt i sågades tyvärr ner i somras.

Själv tog jag itu med några sådder: purjolöken titan, rödlöken long red florence (den blir färdig under en säsong och är sanslöst god), silverlöken bianca di maggio och två sorters bryssselkål – falstaff och rubine. När jag ändå var igång passade jag också på att så tre sorters basilika, svartkummin, koriander (egentligen den otäckaste smaken jag vet, men jag vill lära mig att gilla den) och grekisk oregano.

När grannbarnen plötsligt dök upp i trädgården med sina mammor i släptåg blev det en stund utomhus också och då fick jag se att mitt allra första vintergäck hade slagit ut. Gillade inte vintergäck förr, men här finns inga och jag saknar dem, så i höstas grävde jag ner flera lökar. De är som små solar när de tittar upp ur rabatten långt innan våren egentligen är kommen.

7 kommentarer:

Lotta sa...

Oj, så mycket du sått! Här blev det basilika och några olika sorters blommor samt krasse!!!! och så sådde jag en låda sallad i växthuset. Du är så välkommen hit på onsdag, det ser jag fram emot!
Kram Lotta

Annika sa...

Vad mycket smaskigt du sår!

Vintergäck är kanske inte världens vackraste blomma, men ack så kär när den dyker upp så här års!
Ha en toppenvecka!
Kram Annika

Rost och rädisor sa...

Ursöt liten vintergäck och så flitig du är med sådden!

Ha en bra vecka

/Anette

Meta sa...

Det låter som en härlig dag. Här var det mest inne vara både hemma och på A6 med lite bokinköp, få se om jag kan lära mig lite mer om foto.
Ha en härlig vecka med
Kram Meta

lavendia sa...

Vad roligt med den allra första. Och massor har du sått. Visst har koriander en underlig doft, nästan som fis. Med thailändsk mat är ju jättegod. Jag odlar också, men det blir aldrig att jag tar bladen utan det får bli fröna jag tar.

Trädgårdstid sa...

Har också ogillat koriander (var faktiskt nr två av två på min "kan-inte-äta-lista", tätt efter selleri) men plötsligt för något år sedan så vände det, och nu tycker jag det är fantastiskt gott. Så märkligt med smaker och att olika människor tycker så olika - och att man kan ändra sig så totalt. Hoppas att du också vänjer dig, det är en fantastisk krydda.
Kram
Elin

Anita sa...

Bra att du påminde mig igen. Måste se till att få tag i frön till purjolök. Och grattis till vintergäcken. Jag har just varit ute i trädgården i två och en halv timme. Det var som att vara ute på våren. Floxen börjar komma upp liksom olika lökväxter. Pionerna har stora röda skott och det finns oroväckande nog skott på rosorna. Har nu täckt alla rosor med säckväv. Jag stack ner en del pinnar i jorden när jag skulle fixa täckningen och det finns inte tillstymmelse till tjäle.

Kram Anita