2 januari 2014

Mer trädgårdspyssel

I går förmiddag var det alldeles ljuvligt ute. Vindstilla, ett par minusgrader, frost på gräsmattan och solsken genom ett tunt dis. Jag startade mitt andra kok i slökokaren – en gryta på fläskkött, bacon och champinjoner som blev alldeles ljuvlig till kvällen, gick en promenad i skogen som var så tyst i ”brist på” bilbrus att endast fåglarnas pip hördes och kom till grannen på andra sidan skogen lagom för att så se gässen rusa ut mot morötterna och ankorna vagga ner i en lång rad till dammen och morgondoppet.

Därefter hade jag tänkt mysa i soffan, men solen fortsatte att skina så det blev mer trädgårdspyssel. De bönor som fortfarande klängde sig fast i ”bönhuset” drogs loss, rabarberblasten plockades bort och likaså de bruna pinnarna efter pionen vid päronträdet. Därefter klippte jag ner hösthallonen och rensade bort ogräset runt omkring, drog bort rankorna från luktärterna bakom växthuset och använde det jag hade klippt och dragit bort till att täcka rosor med. Några perenner blev också klippta och till slut ruggade jag upp jorden i landet jag kallar för BB och sådde årets skörd av blå bergvallmo i jorden. I pallkragen intill gjorde jag likadant med gullvivefrö som jag fått av en arbetskamrat. Det bortklippta som inte gick åt till rosorna tog maken och eldtunnan hand om när jag åkte till grannen för att titta på Ivanhoe och sova skavfötters i soffan.

Någon som har tips på hur jag ska fortsätta med min lavendel? Ska jag klippa ner den eller låta den vara? Och om jag ska klippa ner den – ska jag göra det nu eller i vår?

6 kommentarer:

Lotta sa...

Så mycket ni hinner fixa i trädgården, jag skulle vänta till våren med att klippa ner lavendeln. En fråga, ska så lite chili idag (måste åka och köpa ny jord först) Har du något namn på chilin som jag fick av dig? Annars får den heta Linda2. Hur långt har dina chilisar kommit?
Ha en fin dag.
Kram Lotta

Meta sa...

Hej och god fortsättning Tack för året som gått för alla fina kommentarer och inlägg det gör mig glad.
jag klipper min lavendel på våren när jag ser var som är dött,ibland ända ner ibland lite "taggigt" beroende på hur de ser ut och hur jag vill ha dom att växa, jag klipper även en gång under sommaren då inte så mycket.
Ha en fin dag
kram Meta

lavendia sa...

Det låter tidigt med trädgårdsskötsel. Men kanske inte ändå.
Lavendel ska man enligt konstens alla regler klippa på våren då det blivit så varmt ute att man kan gå naken och klippa. Då skulle det aldrig bli. Det går alldeles utmärkt att klippa med täckjacka på. Fast litet varmare kan det få bli.

Le petit jardin sa...

Oj vad du har varit flitig!! Själv hasade jag mest omkring därhemma, tills jag kunde orka mig upp på en buss för att hämta hem bilen. Idag är man piggare, tillbaks på jobb igen...trädgårdskötsel är något jag bara ska planera fram till Mars eller så
Ha en god fortsättning och ett underbart 2014

Kram kajsa

lavendia sa...

Nu har jag tittat på din bild av passionsblomman. Det är nog den jag har! Om du tittar på mina inlägg 2/11 och 21/11 så har jag bild på den.

Anonym sa...

Hej Linda!

Såg av en slump på trädgårdsforumet att att du söker boken Odla Orientaliskt...eller sökte för typ 3 år sedan ;)
Har ett exemplar av den som jag inte behöver, hör av dig om du fortfarande inte hittat den och är intresserad..

/Fredrik

metall_frall@hotmail.com