8 december 2013

Vinterträdgårdens baksida

Bilden visar vinterträdgårdens baksida. I går, precis före skymningen, spelade solen ett spratt med fåglarna och inom loppet av tio minuter flög både en blåmes och en gråsiska in i var sin ruta. Blåmesen blev liggande i snön med benen i vädret och gråsiskan såg helt normal ut men rörde sig inte.

Jag har märkt att de små oftast ”bara” blir omtöcknade, men att de verkar frysa ihjäl innan de hinner kvickna till. Blåmesen höll jag i handen en stund, men satte den sedan på ett hushållspapper i soffan. När den började putsa sig och inte brydde sig ett dugg om att den satt en decimeter ifrån ett monster, så insåg jag att den definitivt inte var redo för att bli utsläppt. Då fick den sitta en stund i duschkabinen tills den visade tecken på att vilja flyga.

Jag hann inte mer än släppa blåmesen förrän gråsiskan dundrade in. Den var lugnare och fick sitta i kabinen lite längre. Den hade ingen lust att lämna mitt finger när jag försökte få den att flyga vidare. Blev lite orolig då, men till slut flög den i väg och verkade tack och lov hur pigg som helst.

Hoppas att det går bra för dem och att inga fler olyckor inträffar i dag när det är så kallt. -12,2 just nu. Burr!

11 kommentarer:

Annika sa...

Ja det är baksidan med stora fönsterrutor som förvirrar fåglarna! Vi har klisterbilder med rovfåglar på uterummet, men jag tycker inte det hjälper så bra. Hoppas de små klarade sig efter er räddningsinsats!
Kram Annika

Lotta sa...

Ojj, så kallt ni har det, här är det bara -4, vi ska snart ta en promenad ner till Borghamn och hämta vår bil som blev kvar där i natt efter en jätte kul "korvfest" Fina fågelbilder.
Ha en skön söndag.
Kram Lotta

lavendia sa...

Vilken tur att du var hemma och kunde ge fåglarna första hjälpen. Visst är det en baksida, men jag vill ha vinterträdgård ändå. Fortsatt bra andra advent i snöstormen, som det är här.

Anita sa...

Det problemet har vi också med glasdörrarna i uterummet. Jag har räddat flera fåglar men tyvärr har en del flugit in när jag inte varit hemma. Så bra att din blåmes och gråsiska verkade klara sig. Då blev det ju i varje fall en solskenshistoria till slut.

Att ni haft det så kallt idag! Vi har bara haft 5 minusgrader och nu stiger det mot nollan. Några lätta snöflingor har fallit men det har knappt blivit vitt.

Önskar dig en bra vecka!
Kram Anita

Gunnel sa...

Vi brukar också få vara med om en del kraschlandningar på altanen, men det är mest sommartid. Som tur är så brukar de flesta fåglar klara sig bra och kunna flyga iväg igen.

Jo sa...

Vi har förmodligen "fel" slags spegling på våra fönster för vi får in ett antal fåglar både nu och då. Funderar också på att sätta upp några slags dekorklistermärken. Jag kan ju skriva ut sådana med min leksak (cameon) så jag får nog göra det innan det går riktigt illa för någon liten pippi!

Grön skön passion sa...

Ett litet Tips! Häng upp fransgardiner och ljusslingsdraperi nu under jultiden. Det brukar hjälpa här. Fast en och annan får man dock räkna med, sorgligt nog.

Kram / Therése

Törnrosa sa...

Så mysigt du berättar om dina hjälpinsatser. Lyckliga fåglar i krascheländet.
Kram från Törnrosa

Annika sa...

Kokosnötsgrejen är köpt på ICA. Men man borde kunna göra en själv.

Du skriver om steglits hos mig. Vet du vilka frön de gillar? Vi har mest blåmes, talgoxe, entita och nötväcka, ibland domherre. Skulle gärna se en steglits på nära håll!
Kram Annika

Annika sa...

Tack för info! Vi har en fröblandning med solrosfrön i, så kanske kan vi få ett besök om vi har tur! Kan bara minnas att jag sett steglitsen en gång och då trodde jag nästan att det var en förrymd burfågel. :P Så färggrann!

Gråsiskan har vi haft vid fågelbordet, det ser jag när jag googlar på bilder av den. Jättefin!
Ha en bra dag!
Kram Annika

Camilla sa...

Naah, stackars små fåglar! Vad snällt av dig att ta hand om de små liven :)