2 juni 2013

Massor av nya sådder

I år känner jag mig riktigt lyckad i trädgården. Anledningen är att jag äntligen beter mig så som jag skulle vilja och fortsätter med att så och så och så. Tidigare år har jag efter vårsådderna inte kommit längre än till tanke.

I dag sådde jag fjärde omgången sallat. Förra året tror jag att det blev två omgångar och jag ångrade mig och längtade ihjäl mig efter hemodlade blad. Favoriterna som jag har fastnat för är Crisp Mint, Green Ice och Blonde Marachére, så det är dessa jag har sått i dag. De är helt utan beska, även sedan bladen blivit riktigt stora.

Dessutom har jag sått ytterligare en omgång med luktärter – den här gången blev det sorten Franciscus Cupani. Jag har hört att den ska dofta något alldeles fantastiskt.

Riktigt imponerad är jag över att jag har sått nästa års lupiner och stockrosor. Det har jag gått och tänkte på i flera år utan att komma till skott. Det blev vanliga Russel Strain-lupiner samt My Castle och Noble Maiden. Stockrosorna kommer dels från eget frö, dels från påsar med fyllda och enkla sorter.

Till slut blev det en pluggbox med krasse att ha till utbyte i rabatterna längre fram i sommar samt en box med majs till kolonilotten hos grannen − lagom att så nu och sätta ut när järnnätterna är överstökade. Majs brukar ju fullkompligt spruta upp ur jorden och sträcka ut rötterna som om det vore bläckfiskbebisar i pluggarna.

5 kommentarer:

Grön skön passion sa...

Jag lovar att du kommer vara nöjd som en höna på ägg...nästa år när du går och tittar på alla dina fina, egensådda, lupiner och stockrosor. Jag sådde egna 2011 och förra sommaren var ett riktigt blomsterhav i min täppa.

Solkram / Therése

Sofia O sa...

Vilken underbar sommarkvällsbild! Den får mig (nästan) att längta ut från stan. Också ett resultat av nyvunna kunskaper i digital bildhantering?

Ulla sa...

Den luktärten, Cupani, är helt underbar! Jag har sått den i många år, den doftar gudomligt och så har den en härlig blålila färg också.

( Vet inte om du läste mitt svar på din fråga, men jag använder macroobjektiv. Alltid manuell fotografering och stor bländare, 2,8 - 4 gör bakgrunden mjuk och diffus. Kort skärpedjup som man säger.Jag älskar mitt Tamron 90 mm :) )
Hälsningar Ulla

Anita sa...

Och vet du, jag fick gräva upp all min sallad och slänga den. Det var tusentals jordloppor på den och bara stjälkarna kvar. Nu har jag bytt jorden och blandat i Algomin (som ska vara bra mot jordloppor) och så är det bara att hålla tummarna. Har noterat dina sorter som jag ska pröva.

LINDA sa...

Det låter fint, Therése!

Det var väldigt fint ljus, den kvällen, Fia. Men lite fix i CR blev det också ;)

Tack för tipsen, Ulla.

Trist med jordloppor, Anita. Hoppas algomin hjälper!

Kram
//Linda