16 december 2012

Steriliserar jorden

Som ni säkert redan har förstått så är jag gräsligt trött på allt vad bladlöss heter. Och jag vill definitivt inte ge mina nya chiliplantor en dålig start. Passar därför på att sterilisera jorden i ugnen före sådd och tänker därefter sätta huvor över krukorna. Kommer det bladlöss på plantorna med sådan behandling så vet jag inte vad jag ska tro.

7 kommentarer:

Lotta sa...

Har du alltså redan sått chilisar??? Nu blir jag nästan lite stressad :-) för jag hade tänkt vänta till början av januari...
Kram lotta

Susann sa...

Vad trist, när har du fått löss på plantorna? redan i tidigt stadie eller.... hur länge har du jorden i ugnen & hur varmt? jag håller nämligen också på att förbereda min chilisådd. Jag kommer att så i mellandagarna.
// Susann

LINDA sa...

Inte bli stressad, Lotta. Du hinner ju i januari också. Var bara så sugen på att komma igång :)

Susann, det tog ett tag innan bladlössen kom. Eller kanske snarare, det tog ett tag innan jag märkte att jag hade bladlöss. Jag satte ugnen på 150 grader och lät jorden stå inne i 40 minuter. Dessutom fuktade jag jorden med kokande vatten före sådd - fast jag väntade förstås tills den hade svalnat innan jag sådde. Det trista är ju att de bra organismerna i jorden dör, men på Runåbergs hemsida står det att man kan steriliera jorden när man ska så fröer som man är extra rädd om ... ska bli intressant att se hur det här går :)


Kram
//Linda

Jo sa...

Uj, redan chilisådd! Har du mycket extrabelysning då, eller hur löser du den biten?
Jag hade också en massa bladlöss förra året, men de kom först med jorden jag omskolade med.. :/

Anonym sa...

Hihi, kan berätta att min svärmor har gräsligt dålig syn. Hon hade hela balkongen full med rocoto, aji amarillo, aji mono och andra chilisar i somras. De dröp av bladlöss, helt ludna. Men hon fick enormt ståtliga plantor, brösthöga och stadiga, och fulla med frukter. Riktiga bamsingrocoto fick hon! Sen kom hon hem till mig, med en planta i present. Gissa om den åkte ut på balkongen fortare än kvickt ;) Hon ser ju inte lössen, och vet inte så mycket om sånt. Kanske bättre att vara ovetandes :)
//Christine

LINDA sa...

Jag har en odlingsmanick med lysrör och reflekterande överdel. Växer finfint i den :)

Åh, jag kanske ska ploppa ur kontaktlinserna när jag vattnar i fortsättningen ;)

Kram
//Linda

Jennica sa...

Hej!Djupt impad av din blogg du är sparad i favoriter.Det är dock mitt första år med växthus superspännande och fått mycket bra tips på sidan din. Dessvärre tror jag inte det är bra att värma jorden så mycket för näringsämnena i jorden försvinner med. Sen undrar jag vad du gödslar med inget jag har läst om än?.Ser fram emot att följa din vår.//Jennica