16 augusti 2012
Inte så tokigt
I år har jag odlat mangold för första gången och jag måste erkänna att jag var lite misstänksam mot grönsaken redan innan jag sådde. Visst, mangold är vackert att titta på, men är bladen verkligen goda? Nja, var första intrycket. Jag tyckte nästan att bladet jag tuggade på växt i munnen. Men sedan har jag förstått att det är de allra spädaste bladen man ska ha i sallader. Och då är mangold jättegott. Nu använder jag nästan hellre mangold än vanlig sallat. Jag har än så länge inte testat att laga till grönsaken, men är nyfiken och vill testa. Någon som är van mangoldätare och kan komma med tips? Är det de små bladen som gäller då också, eller går det bra att äta de lite mer välväxta då? Det skulle också vara roligt att veta hur ni brukar tillaga er mangold.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
7 kommentarer:
Oj, så många fina inlägg jag missat!
Kanonvacker mangold!¨
Ha det gott.
Lotta
Ja, visst är den vacker :)
Mangold stora som små blad är super gott att steka i smör och sen koka ihop med lite grädde. Lite som stuvad spenat fast godare.
Jag brukar skära bort stjälken på de stora bladen. stjälkarna skall smaka som sparris om man kokar dem, Detta har jag dock inte prövat. Mangolden funkar finfint att frysa in om du får stor skörd. Lycka till!
Mangold är absolut en av de vackraste grönsakerna, men också en av de godaste! Jag äter stora blad och stjälkar lätt tillagade. Ett enkelt sätt är att ångkoka dem eller sautera, gärna med olivolja och vitlök. Stjälkarna skärs lämpligtvis i bitar och behöver bara några minuters tillagningstid, bladen går ännu snabbare.
Här är några recept, och som du ser passar mangold i många slags rätter:
http://vegologi.blogspot.com/2012/08/pastasallad-med-vaxbonor-och-mangold.html
http://vegologi.blogspot.com/2012/04/bulgur-med-mangold-orter-och-russin.html
http://vegologi.blogspot.com/2010/09/puylinssallad-med-mangold-och.html
http://vegologi.blogspot.com/2010/09/tomatsallad-med-mangold-och-vitlok.html
http://vegologi.blogspot.com/2010/07/mangold-och-lokpaj.html
http://vegologi.blogspot.com/2010/07/video-farskpotatissallad-med-mangold.html
http://vegologi.blogspot.com/2009/06/potatissallad-med-mangold-och-tomater.html
http://vegologi.blogspot.com/2009/04/gronsakspaj-med-bonstanning.html
http://vegologi.blogspot.com/2008/12/varma-grna-blad-med-krsbrstomater-och.html
Jag använder alla blad! Stora som små. Men de stora åker inte ner i salladen utan jag stoppar bladen i frysen och använder i lasagne, pajer, pastarätter etc etc
Kram
hej!! den återblommande honungsrosen doftar jättegott men den det är svårt att säga hur mycket efter den endast har ett fåtal blommor:-).
Vilken fin mangold, tror attjaghar frön men har aldrig testat. kanske är dags.
kram
Nina
Tack för tipsen!
Sandra, förväller du bladen innan du stoppar dem i frysen? Eller fryser du dem som de är?
Testa Nina, vill man inte äta dem så kan jag tipsa om att de är jättefina i blombuketter :)
Solsken
//Linda
Skicka en kommentar