28 augusti 2012

Hoppas på majs

Jag trodde att jag var för sent ute med majsen. Det hände ju ingenting. Pygmégräs! Men nu har den plötsligt växt till sig och kolvar med burriga små vippor sticker ut från stammarna. Jag hoppas så att de ska fyllas med söta, krämiga korn, så nu går jag där och slår fröstänglarna mot varandra i ett försök att hjälpa dem på traven. Någon som vet hur man vet att man lyckats och hur man vet när det är dags för skörd?

2 kommentarer:

kajo sa...

Hmm, det känns som sen blomning? Säger jag utan att ha erfarenhet, jag misslyckades själv helt och gjorde då en grundlig research som jag sneglar på nu... :-)

Majs ska mogna i augusti-september beroende på sort, det finns tidiga och sena sorter. Vipporna längst upp är hanblommor och de ska pollinera kolvarna där nere som är honblommor. Max 2-3 befruktade kolvar per stjälk bör man spara.

Man ska gödsla när vipporna visar sig. Majs vill även ha mycket vatten, minst 25 mm i veckan.

Skörda när ”skägget” i kolvens topp börjar torka och kornen i toppen gulnat och täcker kolvarna ordentligt. Vätskan i kornen ska vara mjölkliknande (utom för supersöta sorter). Prova med nageln. Om vätskan är klar och kornen fortfarande små är kolven inte mogen. Kommer det ingen vätska alls är kolven vissen eller övermogen.

Men som sagt, det är teori för i praktiken blev mina kolvar inte mogna... :-)

Nillis sa...

Vad häftigt! Hoppas att det blir majs till slut, kram Pernilla