18 januari 2012

Näckrosorna upp

Mina näckrosor har äntligen fått komma in – det ska ju bli kallt (såvida nu inte väderleksrapporten ändrar sig än en gång). Men jag skulle nog ha tagit upp näckrosorna liiite tidiare!

Min näckros som får massor av små rosa blommor var det inga problem med. Baljan täcktes av en sju-åtta centimeter tjock isrundel som var rätt att lyfta bort. Men näckrosen i silltunnan var det värre med. Snacka om fruset. Jag fick ta den kortskaftade yxan och hugga tjockan till issörja och det tog sin lilla tid. Osmidigt också att försöka hugga så långt ner i tunnan. Men till slut kom även den upp och tunnan kunde ställas upp och ner i väntan på varmare tider. Nu bor näckrosorna i boden, där de drömmer och sommar och ljummare vatten.

PS! Släbbiga näckrosor är definitivt ingent kul att se, så det blir en bild från i våras då sädesärlans ungar var flitiga besökare på baljans kant.

3 kommentarer:

Annica sa...

Vi har verkligen ett avlångt land...här är det snö och - 21 grader idag :)

Sabina sa...

Jag har aldrig tänkt på att man kan ha näckrosor i en tunna eller balja. Det ska jag nog prova i sommar!
/Sabina

LINDA sa...

Oj, så kallt. Verkligen skillnad!!!

Det går jättebra att odla näckrosor på det viset. Och egentligen är de alldeles perfekta. Man planterar dem med gödningskulor - kladdigt, men det är bara en gång. Sedan behöver de knappt vattnas och något ogräs att rensa blir det inte heller. Den rosa småblommande näckrosen är dessutom en baddare på att blomma - supertrevligt!

Trevlig helg!
//Linda