13 februari 2011

Fröinköp 2011

Uppdaterad − nybeställda fröer är kursiverade.

Tomat
Black Russian – brunaktiga medelstora tomater
Golden Sunrise - gul tomat
Incas F1 – rätt avlånga tomater
Oregon Spring F1 − busktomat
Sun Belle – gul tomat
Sunstream – röd cocktailtomat

Gurka
Djungelgurka
Iznik F1
Mertus F1 – minidrivhusgurka

Majs
Vision F1 – supersöt sort

Kronärtskocka
Imperial Star

Spenat
Toucan F1 – för småbladsproduktion

Pumpa
Mammutpumpa

Chilipeppar
Big Red
Hungarian Black
White Fire

Bärpeppar
Inca Berry

Kryddörter
Citronbasilika
Citronmeliss
Genovese – basilika
Grekisk oregano
Vanilla Spice − vaniljbasilika

Blommor
American Branching – aster
April Snow – vit pensée
Blå bergvallmo
Citriodora − kattmynta
Heavenly Blue – blomman för dagen
Royal Scarlet – luktärt
Ruby F1 − röd solros
Springtime Black F1 – svart pensée
Sungold – solros
Queen Alexandra – laxrosa vallmo med svart mitt
Whirlybird Mahogny – buskkrasse, rödbruna blommor
Whirling Fun – zinnia

Bonusfröer
Ageratum "Blue Mink" − ettåring med blå blommor
Broccoli "Summer Purple Sprouting"

14 kommentarer:

LindaLunda sa...

Fniss! Din vårsyselsättning är klar!

Sabina sa...

Hej!
Fick ditt mail, kul att du tittade in!
Jag var också en sväng och handlade lite frön idag. Hade bara tänkt att kolla, men det går inte att låta bli. Fick du ut någon bra info om penseer från mailet? Jag är så dålig på engelska så jag läste inte så noga. Mer än att det är anvisnigar för yrkesodling.

/Sabina

LINDA sa...

Japp, jag vet vad jag gör i vår - och då är det här bara början ;)

Jag kom hem så sent i går och i kväll kom jag hem först nu, så jag har inte hunnit läsa så mycket än. Tänker ta med mig datorn i sängen och ligga och läsa en stund innan jag somnar :) Ska bli roligt! Kom på sen att jag har varit inne på din blogg flera gånger - när jag hade kommit lite längre ner i listan. Men det var ett tag sedan - kul att ha hittat tillbaka dit. Jag har nämligen funderat på inlägg i en blogg och inte kommit på var det var jag såg dem - och så var det din :)

Trevlig kväll!
//Linda

Sabina sa...

Blir nästan lite rörd av att ett proffs som du läst min amatörblogg. Hoppas att du hittar många intresanta inlägg i framtiden =) Jag hoppas att jag ska bli lika bra som du på att använda kameran! Det gör mycket när bilderna är bra.

/Sabina

LINDA sa...

Så snäll du är. Men jag är absolut inget proffs. Säsongen som kommer blir min tredje och det är rätt mycket "trial and error". Tycker att din blog är både fin och intressant! Bilderna blir bättre ju mer man över. Själv har jag förmånen att känna många fotografer, så det är många som kan ge mig tips och råd.

Läste det du skickade om penséer. Det var lite över min nivå - så många tillsatser de använder!!! - men det var väldigt spännande att läsa och jag tror definitivt att jag kan ha nytta av en del.

Ha en bra dag.
//Linda

Sabina sa...

Jag fick en system kamera i julklapp, av min man. Så då ingick det en kurs, där de går igenom funktionerna på kameran. Det kommer nog bli lite lättare att ta bättre bilder efter det.

De bilderna som du tar med vit bakgrund, de gillar jag! Gissar att det är ett knep som du har fått av en fotograf.

Har du kollat till dina dahlior? jag kollade mina knölar ganska nyligen. Jag ska ta massor av sticklingar i vår, så jag får fler knölar. Jag lyckades, till min förvåning få en jättefin knöl i höstas, från en stickling.

/Sabina

LINDA sa...

Hej!

Jag ställer helt enkelt ett vitt papper bakom. Eller rättare sagt, det jag fotograferar står på pappret men jag ser till att det befinner sig bakom objektet också - utan att det blir några skrapa kanter.

Dahliorna mår finfint. Tittade till dem i dag och gav dem en skvätt vatten - första vattningen sedan jag tog in dem. En har redan börjat veckla ut blad, trots att detn står i mörkret nere på golvet. Inte helt bra. Jag har tagit upp några dahlior och tittat på rötterna. De ser finfina ut - peppar, peppar :)

Ha det så gott!
//Linda

LINDA sa...

PS! Spännande med stickling. Det måste jag testa!!!

Sabina sa...

Säg till när du ska testa, så ska jag tala om hur jag gjorde. Det står i alla böcker att det är jättesvårt att lyckas, med det har gått bra för mig. Om du går in på bloggen och går till etiketten dahlia, så finns det en bild med på hur stor en av knölarna blev, på en sommar, från stickling.
/Sabina

LINDA sa...

Åh, kan du inte berätta redan nu!?! Jag blir så nyfiken. Visst är det fantastiskt med knölarna som utvecklas så pass. När jag tog upp mina frösådda i höstas blev jag alldeles förbluffad över det jag hittade i jorden. Hade verkligen inte trott att det skulle bli så stora knölar.

//Linda

Sabina sa...

Visst!
Jag tog en rejäl stickling, skulle gissa att den var 15 cm. Sedan tog jag en såkruka, ca 8 cm. Fyllde den med bra såjord, blandad med perlite och vermiculte, som jag fuktade rejält! På gränsen till blöt. Sedan stoppade jag ner sticklingen mot ena kanten, för att det skulle finnas gott om syre, för att kunna bilda rötter lätt. Sedan fick den stå under lysrören. Man får passa sig så att man inte vattnar för mycket sedan, utan vattna "normalt" efter att det har torkat upp lite i den blöta jorden.

Blev det invecklat?

/Sabina

LINDA sa...

Hej!

Nej då, det låter inte invecklat. Ska komma ihåg det här i sommar och testa!

Tack!!!
//Linda

Helens trädgård sa...

Hej Linda!
Kul med många olika frösorter :=)
Håller ju tummarna lite extra för sådden ska lyckas av Blå Bergvallmo.
Ha en härlig avlutning på helgen!

LINDA sa...

Ja, visst är det! :)

Jag hopppas att sådden ska lyckas gro. Har inte riktigt din temperatur för stratifiering - ett par grader varmare - men hoppas att det ska gå ändå. Eller rättare sagt, det SKA gå!!!

Solsken
//Linda