6 juli 2010

Ryamatta till orkidéerna

Jag har haft en fönsterputsare här i dag. Skojigt nog grannen på andra sidan vägen. Har gått förbi hans hus flera gånger och tittat på växthuset och varit avundsjuk på de många komposterna. Kul att firman skickade just honom.

Men, jag kunde ju inte lägga mig i hängmattan och läsa bok när han fejade. Det gick bara inte. Är tydligen alldeles för jantelagad för det.

Så, det blev en massa jobb för mig också. Bland annat omplantering av mina väldigt försummade orkidéer. Fy vilket dåligt skick de är i! Men nu ska de förhoppningsvis växa. Köpte orkidéemossa i vintras. Hittade blocken i torkskåpet och dränkte dem i vatten med orkidéenäring i. Efter en stund hade blocken svällt upp till en clownperuk.

Gick rätt hårt åt orkidéerna och klippte bort allt som var gammal och torrt. Vad tycks om den här? Svårt att avgöra om det är en orkidé, spindel eller sköldpadda.

Kommer nog att köra med mossan i fortsättningen också. Mycket enklare att jobba med än orkidéekomposten jag brukar använda. Bara att trycka ner de ansade plantorna och proppa i mossa tills det ser ut som om orkidéerna sitter fast i en orangeaktig ryamatta.

Och vad upptäckte jag när jag kom in? Jo, Riva som gick i grannens kölvatten och slickade på alla putsade ytor. Smaskens med diskmedel och ättika. Som tur var nöjde hon sig med fönsterbrädor och foder.

3 kommentarer:

UllaH sa...

Löste orkidéeländet hemma genom att ge dem till maken. Han glömmer bort dem och övervattnar med massor av näring när han då och då minns att de finns. De har aldrig varit så fina och blommat så mycket. Helt nöjd med den lösningen.

Gela sa...

Fin katt!!! Skulle också jag behöva pyssla om min orkide lite. Var fick du tag i "ryamattan" har ej hört om det tidigare. Tack för tipset. Ha en fin kväll/Gela

LINDA sa...

Smart, Ulla. Problemet är bara att jag inte kan lämna dem till maken. Vi bestämde för några år sedan att jag sköter krukväxterna om han tar ut skräppåsen varje morgon. Men jag ska försöka vara duktigare med orkidéerna nu :o) Ryamattan hittade jag i blomsteraffären när jag letade efter någonting helt annat. Fick bara syn på de platta fyrkanitiga blocken och blev nyfiken.

Tack, är partisk och tycker förstås att Riva är finaste kissen i världen ;o)

Ha det så gott!
//Linda