17 maj 2010

En foderho ≈ tre murarhinkar

Räknar på fingrarna medan trastarna har party utanför. Björktrasten låter som en cykelflärp och är väl inte så jättekul att lyssna på, men koltrasten sjunger lika vårligt som vanligt och taltrasten joddlar som en halv näktergal. Underbart!

Men det är inte fåglar jag räknar, utan plantor. Närmare bestämt: hur många får jag plats med i växthuset i sommar?

Förra året var det murarhinkar som gällde. De är inte så stora, men den runda formen gör att de tar mer plats än nödvändigt. I år blir det därför rektangulära foderhoar. Varje ho rymmer 65 liter jord. Har räknat ut att jag får plats med sju stycken. Då blir det dessutom utrymme över till tre murarhinkar. I min matematiska värld blir det tolv tomatplantor, sex gurkor, två meloner, en sparrisböna samt mina två övervintrade plantor – chilipaprikan och physalisen.

Hm … hoppas nu bara inte att det är en glädjekalkyl mina fingrar har viftat fram.

12 kommentarer:

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Bra o smarta idéer du visar. Hoppas att du får kolossalt många goda grönsaker:-)

Ha det fint!

LINDA sa...

Tack!!! Det hoppas jag också :o)

Ha det fint du också!
//Linda

knas sa...

Hej!

Följer din blogg nu, har själv precis köpt hus och planerar växthuset jag tänker köpa nästa år.

Var får du tag på foderhoarna och vad kostar de? det finns även rektangulära murarhinkar, minns inte hur många liter men kanske 80. Såg på Hornbach för inte så länge sen.

Tack för inspirationen!

LINDA sa...

Hej!

Tack själv. Det jag kallar för foderho är nog det samma som rektangulär murarhink. Används som både och.

De finns i olika storlekar och finns att få tag i på flera ställen som säljer tillbehör till bland annat hästar och byggare. Jag hittade mina på Granngården. Tror att de kostade 89 kronor, men är inte hundra på det.

Ha det så gott!
//Linda

Anonym sa...

Hej!

Jag följer oxå din blogg - har ingen själv än - men ett växthus byggt av gamla fönster, ganska mycket "shabby chick". Ditt tips på murbruksbaljor är kanon bra. Såg dem i Biltemas katalog, 65 lit. för 69,90 Finns 90 lit oxå för 89,90. Underbar grönsaksodling du har, lycka till i sommar!
Ha de gott!
Mvh Eva i Skåne

LINDA sa...

Åh, nu blir jag sugen på att se en bild!!! Växthuset låter underbart.

Bättre pris på Biltema alltså. Och så undrar jag om det står rätt på etiketten på mina. Har sett att det står 60 i relief i plasten ...

Tack så jättemycket och lycka till själv!

Vänligen
//Linda

Linda Färnevik sa...

Man får plats med mycket, mycket... =) Physalisen finns dock ingen anledning att ha inne i växthuset om man har ont om plats. min stod jämte söderväggen förra sommaren och gav ofattbara mängder frukt... (zon 3-4)

LINDA sa...

Åhå, det kan vara bra att veta. Jag tyckte att plantan blev lite väl stor i somras, så en förflyttning till terrassen när nätterna är lite varmare vore nog inte så dumt. Tack för att du tipsade!

//Linda

knas sa...

Tack, då vet jag var jag ska åka för att handla. Lycka!!

LINDA sa...

;o) Lycka till! Jag är jättenöjd med att gjort så här. Väldigt smidigt, faktiskt. När vi kom till Granngården var de slut, men de tog hem nya på bara ett par dagar.

knas sa...

Lycka är en tur till Hornbach, köpte ett par stora 65 liters-tråg för 59 kronor styck. Nu ska tomaterna ner innan veckan är slut!

LINDA sa...

Härligt! Och bra pris!! Ner med tomaterna bara ;o)

//Linda