13 april 2010

Gräs till pionerna

Små fågelnäbbar gapar mot mig från den soligaste pion-
rabatten. Kanske är de hungriga, eller bara lite småsugna på näring.

Funderar på om det inte är dags att testa den nya gödsel-
kannan Towa, eller att jäsa lite nässlor. Annars är gräsklipp en smidig favorit. Fast det dröjer nog ett tag innan mattan har satt sådan fart att klipparen får komma fram.

I går kväll läste jag att stallgödsel (häst/ko/höns) inte gör pioner särskilt glada. Tvärtom ska det till och med kunna vara skadligt. Enligt trädgårdsmästaren André Strömqvist kan gödslet innehålla svampsporer som pioner är känsliga för. I stället föreslår han just gräsklipp.

Jag tänker förresten skaffa två nya pioner i år. Tar gärna emot tips på sorter som både är vackra och som doftar gott - helst vita eller ljust rosa. Mellanrosa kanske inte heller vore så dumt. Förra året satte jag två luktpioner: "Festiva Maxima" och "Sarah Bernhardt". Tänk om de blommar redan i sommar!

3 kommentarer:

Mia sa...

Vad bra att du delar med dig om näringen till pionerna. Även här har de börjat sticka upp och gräsklipp har jag ju. Läste nånstans förra sommaren att gräsklipp går utmärkt att spara i en mörk tät säck under vintern för att sen plocka fram till våren. Nu vet jag ju precis vart jag ska sprida lite av klippet. :)

LINDA sa...

Åh, så smart att spara! Önskar att jag också hade gjort det. Tack för tipset. Ska testa det till nästa säsong.

Ha en bra dag!
//Linda

LINDA sa...

Länk från Mia om att spara gräsklipp: http://www.naturochtradgard.se/gronmassa_lagra.html