31 december 2012

Gott nytt år!

I går beställde jag fröer. Mest tomatfröer. Åååååh, så sugen jag är på att få sätta igång med tomaterna. Jag riktigt längtar efter den där varma och lite smått fräna doften som sprids i luften och fastnar på fingrarna när jag jobbar med plantorna. Doften är som en försmak om vad som komma skall, ett löfte om solvarma röda och gula frukter. Det finns nog inget i trädgården som går upp emot just tomatodlingen. Jag älskar tomater. De nya sorterna jag ska testa är Brandywine, Sweet Olive, Tomatoberry, Cream Sausage, Oxheart, Lemon Tree, Red Pearl och Principe Borghese.

Dessutom blev det ytterligare några frösorter: morötterna Sugarsnax 54 och Deep Purple, syltlöken Purplette, spritbönan Yin Yang, vallmorna Lilac Pompom och Daneborg samt astern Pavlova Salmon Rose.

Hoppas ni får en riktigt trevlig nyårsafton och att 2013 blir ett riktigt gott odlingsår!

30 december 2012

Vad odlar jag egentligen?

Nästan alla chilisorter har kommit upp nu, men jag är lite fundersam över min Chili Guajillo. Dessutom är det här jorden som jag har steriliserat ...

29 december 2012

Bergvallmon är sådd

I går var jag nog den enda som sådde fröer utomhus iklädd shorts. Eller snarare kalkonbyxor, som jag brukar kalla dem – en sorts cykelbyxor i ett varmt material som jag gärna har under jeansen i stället för långkalsonger, men som får låren att se ut som på just en kalkon.

Det var bergvallmofröerna som såddes lite snabbt i skymningen. Har kommit ihåg dem och glömt bort dem om vartannat de senaste veckorna, så i går när jag plötsligt kom ihåg dem igen var det bara att sätta fart. Maken var snäll nog att skyffla bort all snö som låg över landet BB. Dessutom hällde han över en säck med hemgjord, silad sågjord som jag plattade till. Jag visste att det inte skulle ta många minuter, där av latheten med att inte dra något varmare över kalkonbyxorna.

Sedan skörden i höstas hade jag ungefär en matsked med bergvallmofrö. Dessa hällde jag i en tom kryddburk så att de skulle vara enkla att strö över jorden. Nu väntar jag på mer snö och kyla och förhoppningsvis mänger med småplantor till våren. Eftersom all jord sedan tidigare är bytt i landet och pallkragen är täckt med ett finmaskigt nät hoppas jag att plantorna ska klara sig helt själva och att ogräset ska hålla sig långt, långt borta. Har jag tur blommar det vackert blått i landet nästnästa försommar.

28 december 2012

Lagar mat med sommarminnen

Vilken dag! Solen vräker ner från himlen och på långpromenaden med grannen kändes det riktigt vårlikt. Nu har jag tagit fram tomater som jag frös in i somras. De ska bli basen till en köttfärssås. Lyxigt – mat kryddad med minnen från i somras.

27 december 2012

Nu ska bladlössen dö!

Egentligen är jag väldigt anti gift och odlingsprodukter som är dåliga för miljön. Men nu klarar jag inte längre av att bekämpa bladlössen. Therése med bloggen Grön skön passion tipsade mig om gift mot bladlöss och på vägen till bion i kväll (The Hobbit) stannade jag till för att handla. Hoppas bara inte att det är för sent och att det verkligen hjälper. Håll tummarna för att bladlössen snart är ett minne blott och att mina plantor blir friska och fina!

26 december 2012

Mer chili

I dag har en av mina bästisar från låg- och mellanstadiet och hennes man varit på besök. Väldigt trevligt. Jag tror att det är så länge sedan som två år sedan vi sågs. Han gillar att odla chili och hade med sig fröer, så nu ska jag peta ner Early Long Slim cCayenne, Peperone Picante och Nepalese Bell i jorden.

Bland de redan sådda har ungefär hälften tittat upp. Fireworks verkar vara mest ivrig. Tyvärr så är skotten rangliga och ljusgröna på grund av ljusbrist. Men jag vill ju inte sätta dem bland penséerna där bladlössen härjar friskt. Fast kanske att jag borde göra ett lock med massor av supersmå hål så att jag ända kan ha mina chilisar under lysrör. Någon som har något smart råd att dela med sig av?

25 december 2012

Byter årstid för en dag

Jag älskar att vända på årstiderna då och då och i dag tänker jag låtsas att det är sommar. Mina föräldrar kommer hit på lunch och då blir det dillkokt färskpotatis, utomhusgrillat kött och en somrig sallad. Ställer nog fram en skål med jordgubbar på bordet också. Till dessert blir det hallonparfait med färska hallon på toppen och krossad turkisk peppar. Och så rabarberkaka till kaffet. Extra vårlikt känns det med ett stort fång tulpaner på bordet.

Hallonparfait med turkisk peppar
4 äggulor
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
200 gram tinade hallon

Färska hallon
Turkisk peppar

Vispa ägg och socker riktigt pösigt.

Vispa grädden krämig, men inte alltför hårt.

Rör ned hallonen i äggblandningen.

Vänd ned grädden.

Häll smeten i silikonformar till cupcakes. Frys.

”Skala av” de mjuka formarna före serveringen.

Dekorera med färska hallon och krossad turkisk peppar.

Receptet har jag fått från min vän Maria på ledarrekationen. Hon är helt suverän på matlagning!