
23 december 2011
Härlig start

21 december 2011
Julrosor i snö
Åh, perfekt dag för ymnigt snöfall! Jag är ju ledig och får njuta av det vackra inne i värmen. Fast jag har just varit ute med mat åt kaninen och bytt hans isvatten mot en flaska rumstempererat. Passade på att borsta bort lite snö från julrosorna också. Planterade dem i lördags och hoppas på att få njuta av dem länge – känns så lyxigt att kunna ha levande blommor i trädgården så här års. Nu ska jag fortsätta elda i brasan och ta fram trädgårdstidningen och frökatalogen som kom häromdagen och som jag har sparat till ett mysigt tillfälle som detta.
I lördags ...
... och i dag.


11 december 2011
Tredje gången gillt?

I dag är det i stället vindstilla och solsken och vi har varit ute nästan hela dagen. På promenaden med grannarna hittade vi en utslagen lupin. Efter promenaden blev det ogräsrensning. Har gjort två sista rensningar den här hösten – hoppas att det var tredje gången gillt i dag. Det var rätt pilligt i blomsterrabatten, men i sparrislandet och de andra pallkragarna var det bara att köra på med ogräshackan. I vissa av landen hade det faktiskt bildats ett litet täcke med jordis. Känns underbart att se den nyluckrade svartsvarta jorden fri från maskrosor, kvickrot och allt vad nu ogräsen heter.
7 december 2011
Sista dahliorna

Fast verkligheten gjorde sig strax påmind. Ute var det ordentligt vitt för första gången och vindrutan täckt av is. Det var bara att knatta ut och gräva upp de sista dahliaknölarna – en planta var faktiskt fortfarande lite grön. Nu har de fått komma ner i krukor med ny jord och blivit tillsagda att sova ordentligt.
Åh, tänk när det på nytt ser ut som på bilden och trädgården är full av utslagna färgklickar.
5 december 2011
Recept på chiliknäck

Recept:
1. Blanda 2 dl ljus sirap, 2 dl socker, 2 dl grädde och 1 msk smör i en kastrull. Lägg i en eller flera rätt starka chilifrukter. OBS! De ska vara hela.
2. Låt koka med stora bubblor i cirka 15-20 minuter. Smaka av smeten då och då och se så att den inte blir för stark. I så fall plockar du upp chilifrukterna.
3. Om du har en sockertermometer är knäcken perfekt vid 122 grader. Annars droppar du lite knäcksmet i ett glas med kallt vatten. Smeten ska gå att forma till en fast, seg kula. Plocka upp chilin om du inte har gjort det tidigare.
3. Häll smeten i knäckformar.
4. Dekorationstips – stöt torkad chili i en mortel och sila så att det bara blir pulver kvar. Strö lite pulver över knäcken och lägg ett chilifrö i mitten.
4 december 2011
Knäck med chili

2 december 2011
Vårblommor i advent

Prenumerera på:
Inlägg (Atom)