5 december 2011

Recept på chiliknäck

Jag är jättenöjd med min chiliknäck. Smaken är den samma som för vanlig knäck och eftersmaken är alldeles lagom het. Fast det räckte inte med den lilla torkade chilifrukten jag först stoppade i kastrullen. Jag provsmakade var femte minut, men ingenting hände. Så när det var en liten stund kvar att koka lade jag dessutom i fem bärpepparfrukter. Då började det hända saker. Bärpepparen såg dessutom riktigt fin ut när jag tog upp den ur knäcken, men jag tror inte att någon av mina vänner är beredd att äta karamelliserad bärpeppar. Jag är definitivt inte så modig!

Recept:
1. Blanda 2 dl ljus sirap, 2 dl socker, 2 dl grädde och 1 msk smör i en kastrull. Lägg i en eller flera rätt starka chilifrukter. OBS! De ska vara hela.

2. Låt koka med stora bubblor i cirka 15-20 minuter. Smaka av smeten då och då och se så att den inte blir för stark. I så fall plockar du upp chilifrukterna.

3. Om du har en sockertermometer är knäcken perfekt vid 122 grader. Annars droppar du lite knäcksmet i ett glas med kallt vatten. Smeten ska gå att forma till en fast, seg kula. Plocka upp chilin om du inte har gjort det tidigare.

3. Häll smeten i knäckformar.

4. Dekorationstips – stöt torkad chili i en mortel och sila så att det bara blir pulver kvar. Strö lite pulver över knäcken och lägg ett chilifrö i mitten.

9 kommentarer:

TYRA sa...

Det ser gott ut! Varför måste clilin vara hel?

LINDA sa...

Hej Tyra!

För att det är så svårt att fiska upp alla fröer ur knäcksmeten. Riskerar att bli väldigt starkt annars. Å andra sidan så kan man ju skrapa ur fröerna ...

//Linda

Carolina sa...

Tack för recept! Måste testas :) Jag lånade bilden och länkade hit. Hoppas det var OK annars tar jag bort.

LINDA sa...

Det är okej, Carolina! Hoppas du gillar knäcken!
//Linda

Carolina sa...

Jag tycker ju om chili och knäck är inte fel så det blir spännande att prova. Blir nog dock inte förrän till helgen

LINDA sa...

:)

Söderläge sa...

Det här låter gott. Tror jag ska prova det i helgen.

söderläge sa...

Kunde inte vänta till helgen och gjorde omgång knäck ikväll. Jag har skrivit om det i min blogg.

LINDA sa...

Spännande!
//Linda