23 januari 2020

Sköldlöss i vinterträdgården



Jag har fått sköldlöss i vinterträdgården. Tidigare visste jag knappt vad det var, men nu är min mandarinlime drabbad. Den har jag ”fött upp” från frö som jag pillat ut ur en frukt i Costa Rica, så den vägrar jag att göra mig av med.

En finfin bägarranka har dessutom drabbats av ullöss. Det är något jag knappt heller visste vad det var för inte så länge sedan. Bägarrankan fick jag som liten blomma av en kollega för flera år sedan och den hade vuxit sig riktigt stor. Nu har den ute i kylan och ska tömmas ut i skogsdungen. Odjuren har jag fått från en orkidé från blomsteraffären. Jag förstod inte vad det var som hände när det började bli kladdigt på fönsterbrädan.

Mandarinlimen har jag tagit skott ifrån. Skottet är noga tvättat och står under växtljus i en petflaska med vatten. Korken är hårt åtskruvad. Jag hoppas att det ska komma rötter så småningom och att jag kan få en ny planta att börja med.

I vinterträdgården hade jag tänkt ställa massor av pelargoner när de väl är nedklippta och omplanterade. Men nu får de vara kvar under det konstgjorda ljuset i övervintringsboden.

Mina sticklingar får dock vara i vinterträdgården. De bor  i stora petflaskor som har gasbinda om öppningen högst upp. Sådderna bor i godislådor som har lufthål. Också de täckta med gasbinda. På det här sättet hoppas jag på att slippa ohyra – den kan ju varken komma in eller ut på det här sättet. Fast det blir lite knöligt och rätt mycket mer jobb.



En stickling från en änglatrumpet jag fick i somras bor under en ställning täckt med en sådan där plastpåse som är tänkt att dras över kläder som ska hängas undan.

Nu är frågan – om jag tömmer vinterträdgården helt i sommar … hur lång tid tar det innan den är riskfri från lössen? Jag kommer inte att sanera hela rummet, det är det på tok för stort för. Jag tar gärna emot tips och råd och så många smarta lösningar som bara går att få.

5 kommentarer:

Lena i Wales sa...

Oh, fy vad jobbigt och tråkigt!
Kan tyvärr inte hjälpa dig med råd, men hoppas någon annan kan.

Carina sa...

Jag glömmer aldrig när jag hittade ullöss på en växt när jag hade haft den inne ett tag efter sommarvistelse ute. Den hade stått jämte den enorma och jättegamla porslinsblomman från morfar och en nästan 2 m hög hibiskus trädformad.... Allt är borta. Vet inte hur länge de klarar sig men om jag förstått rätt är de mycket sega....

Håller tummarna för din stickling. Men kolla över den ofta. Man kan ta en tops doppad i T-röd och 'pensla' med.

Lycka till! Carina

Kristinas oas sa...

Din stackare, det var verkligen trista nyheter! Här inga råd att ge, men vad jag läst om dem verkar de svåra att bli av med. Håller tummarna att du klarar växterna!
Kram Kristina

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Nej men Linda så ledsen jag blir. Jag vet ju hur mycket du älskar din mandarinlime. Nu hoppas jag verkligen att ditt skott tar sig. Ullöss fick jag ett år på min blyblomma. Det är många år sedan och då det var på hösten och jag hade den inomhus använde jag Provadopinnar. Det är något jag inte längre använder, vet inte ens om det går att köpa längre. Men jag tvättade också stammarna dagligen med såpvatten. Tog bort bladen och ullössen försvann. Om det berodde på min dagliga tvätt och borttagandet av bladen vet jag inte.
Sköldlöss har jag haft på ett lagerträd. Men det slängde jag och dom gick inte över på något annat.

Vet inte hur det är med ullöss och sköldlöss, om dom finns kvar trots att man tar ut alla växter. Jag vet ju att spinn finns kvar, dom övervintrar ju i olika skrymslen och kommer fram när det blir vår och går till anfall. Trots det har jag lyckats bli av med dom i och med att jag slängt alla "spinnälskande" växter på hösten och tvättat väggarna i uterummet. Kanske kan det också fungera även på ullöss och sköldlöss. Men det gäller nog att du slänger de växter som blivit angripna, bägarrankan och orkidén. Mandarinlimen får du försöka tvätta varje dag. Sköldlöss har jag för mig att man måste "skrapa bort", dom sätter sig väl ofta längs mitten av bladen och i bladnerverna. Du skulle ju också kunna försöka att ta bort så många blad som möjligt på mandarinlimen och sedan tvätta resten dagligen och även stammarna. Och om några veckor pröva att plantera om den för att få bort dom som eventuellt finns i jorden. Och tvätta väggarna just där dom stått med såpa.

Det här är bara funderingar, vad jag själv skulle pröva med. Jag hoppas innerligt att du kommer att bli av med dom. Och jag håller tummarna att ditt lilla skott tar sig.

Lycka till!
Kram Anita

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Tack för kommentaren hos mig. Skrev ett svar där men klistrar även in det här hos dig utifall du inte ser det :)

Kram Anita

--------------------------------------

Ja tomatprovet föll väl ut. När det gäller fåglarna så tror jag att det är precis som du misstänker. Dom har tillräckligt med mat i ute i naturen. Här håller dom tyvärr på att avverka väldigt mycket skog. Det gör att vi nu hör motorvägen väldigt högt, förut skyddade skogen. Och det gör nog också att fåglarna söker sig mer till trädgårdarna.

Aha, det finns fortfarande Provado. Jag har faktiskt inte sett dom, fast egentligen har jag inte letat heller. Har inte haft behov senaste åren, bladlöss får jag aldrig (peppar, peppar är väl bäst jag säger) på vintern. Och kommer det på någon pelargon så är det doftpelargonerna. Det kan bero på att mitt uterum är så svalt. Försöker hålla max plus 10 grader och jag tror att odjuren inte riktigt gillar det.

Men visst är det väl tråkigt att man köper krukväxter och via dom får med sig ohyra. Det är anledningen att jag aldrig köper några krukväxter på trädgårdsmässorna längre. Förr köpte jag alltid och fick i princip alltid ohyra som jag fick kämpa med.

Nu hoppas jag att ditt enträgna tvättande av stammarna kommer att hjälpa. Och att dina sticklingar kommer att klara sig. Och visst håller jag tummarna för att du lyckas. Gillar din inställning, på något sätt ska det gå! Det kommer att gå bra ska du se, du kommer att vinna, det känner jag på mig!

Stora kramar till dig också!
Anita