6 augusti 2016

Nya sådder för en lång höst


I år gör jag något som jag har tänkt göra tidigare år, men aldrig kommit till skott med. Jag sår nytt för en lång höst med eget grönt.

För ett par veckor sedan skördade jag vitlök och grävde upp den sallat som gjort sitt och fyllde på med potatis som jag hoppas ska ge färska små knölar lagom till jul. Hälften av potatisen ligger i drivbänken, så den hoppas jag mest på – den blir nog i alla fall enklast att gräva upp om det skulle hinna bli riktigt kallt till jul.

I kompoststationen har jag flera lådor med sådder. Här bor sallat, dill, sugar snaps och nästa års penséer. Jag har även petat ner tomat- och gurkfrö för att se om det går så här års.

På terrassen har jag dessutom två lådor med morotssådder. Tänk om det faktiskt kunde bli späda små morötter att tugga på fram i november!


Mangolden sådde jag samtidigt som jag satte potatisen, så den har redan kommit en bit.Jag har även tagit några tomatsticklingar. Saknade det i vintras.

Det ska bli jättespännande att se hur det här går. Min tanke är att låta grödorna stå utomhus så länge och att de ska få flytta in i växthuset när tomat- och gurksäsongen är över och det finns gott om plats.

4 kommentarer:

Gunilla - Jord under naglarna sa...

Vad spännande det låter med höstsådd! Allt som handlar om att förlänga säsongen kan vara bara bra :) Själv har jag precis gjort det första förberedande arbetet för mitt växthusbygge, så kul att vara igång!
Ha en fin helg!
/Gunilla

Meta sa...

Vad flitig du är. Här får jag vara glad om jag hinner plocka upp det som redan är färdigt. Man vet ju inte heller om vi kan ta oss hit i vinter, det beror på snön det.
Du är så välkommen hit när ni har lust att göra en utflykt( utan att jag bjuder) Spontanbesök är alltid så kul.
Ha nu en fin och bra helg
Kram Meta

Anita sa...

Åh så intressant! Jag måste följa hos dig hur det går. Potatis har vi satt en ny omgång som jag hoppas kunna skörda i oktober men det är allt. Eventuellt ska jag så lite vintersallad också. Gjorde det förra året men den åt kaninerna upp. Men det går ju att sätta kompostgaller som skydd runt.

Kram Anita

Carina sa...

Ska bli spännande att följa... Jag har tänkt många gånger att jag ska testa höstsådd men det blir aldrig av. Så extra kul att höra dina erfarenheter. Det egenskördade blir godare ju mera oväntat det är. Vet inte varifrån men bland mina planteringar så har vintersallat flyttat in sen många år tillbaka. Och de första bladen när jorden börjar reda sig är så fantastiskt goda :)

Kram, Carina