22 juni 2016

Fint i trädgården


Sedan jag kom hem från Wales har jag vrålpluggat för att klara det teoretiska lastbilsprovet. I torsdags skrev jag och blev godkänd. Vilken lättnad! Det känns alldeles fantastiskt att inte behöva ha det hängande över sig på semestern. Det är definitivt det tuffaste prov jag någonsin skrivit.

Trädgården har blivit vildvuxen under semester och studieperiod, men efter helgens storröj är den äntligen fin igen. Så fint att jag knappt kan se mig mätt på den. Tänk om man fick känna så lite oftare!


I Wales kunde jag inte låta bli att köpa en azalea med godisrosa blommor. Den var så underbart vacker när den stod där fullt utslagen. Är riktigt imponerad av att jag lyckades knöla ner den i resväskan och att grenarna höll trots att jag böjde dem åt alla möjliga håll. Är mycket tacksam för de svarta sopsäckarna jag fick på vårt bed and breakfast i Llansabbath. Utan dem vet jag inte hur det hade gått. Nu får azalean bo i en gammal konserveringsgryta intill pelargonställningen maken snickarde förrförra sommaren.


I samband med att vi planterade äppelträdet Fredrik för några veckor sedan flyttade jag på mina porslinsanemoner. I brist på lämplig plats hamnade de i en trasig hink under utomhuskranen. De har stått väldigt skuggigt och fått vattendroppar på sig mest hela tiden. De borde ha stendött, men ser i stället mer välmående ut än de någonsin gjort. De har till och med fått knoppar för allra första gången. Nu har jag planterat dem i en kruka och låtit dem stå kvar i skuggan. Hoppas verkligen att knopparna ska vilja slå ut!


Magnolian Sieboldi blommar snällt trots att den precis som porslinsanemonerna fick flytta till en helt annan plats när vi kom hem med Fredrik. Kanske är den också mer nöjd med sitt nya läge?


Till min stora glädje är päronträdet för första gången fullt med kart. Vi har bott här sedan advent 2008 och aldrig sett någon frukt på det gamla trädet.


Jag sådde majs bara några dagar innan vi reste till Wales. På tok för sent, jag vet. Hoppas på en lång och varm höst så att kolvarna hinner utvecklas. Det ska vara minimajs, så jag är väldigt nyfiken på resultatet.


Brysselkålen jag sådde i vintras och lät växa i vinterträdgården fick flytta ut till en pallkrage samma dag som majsen såddes. Det verkar som om det fungerar. Små huvuden har redan bildats, så här blir det förhoppningsvis extra tidig brysselkål. Hoppas att den är god även utan att ha blivit frostnupen.


Salladen är hur fin som helst innanför snigelstaketet. Förra året blev det ingen alls eftersom sniglarna åt upp allt jag satte ut. Jag håller fortfarande tummarna för att det här är ett lyckats experiment.


I år lyckas jag med paprika för första gången. Det är uppenbarligen en god idé att använda krukor kopplade till ett självbevattningssystem. Det enda jag inte är nöjd med är att paprikorna är så stora. Enligt fröpåsen var det här en gourmetvariant storlek mini. Det är verkligen inget mini med de här frukterna.


Även chilisarna växter fint. I synnerhet padron. Ska nog steka några frukter till lunch i morgon när jag är ledig.


Änglatrumpeterna jag sådde under vårvintern har stått i alldeles för små krukor. I helgen fick de flytta till större och ser ut att trivas. Det dröjer nog innan de är stora nog för att blomma. Säkert till nästa sommar.


I vinterträdgården har mina klätterpelargoner av sorten antik börjat blomma. De är ännu små, men jag tror att det kommer att bli jättefint nu när jag har stoppat plantor ur varje sort i samma kruka – scarlet, salmon och violet.


Finast just nu är ändå pionerna som verkar vilja blomma över i en rasande fart. Festiva Maxima är alltid överdådig i sin blomning.


Och Sarah Bernhardt har aldrig varit så fin som i år.

7 kommentarer:

lavendia sa...

Jag gör litet bloggpaus, vilket är jätteskönt, men nu var jag inne en liten stund. Grattis till att du kan titulera dig lastbilschaufför????
Ser ut att prunka överallt hos dia. Nej, jag klagar inte här heller.
Men rötter på pelargonen, verkar som förgjort. Idag planterade jag i jord, för att se om de tar sig bättre.
Vad öppet det är hos dig. Blåsigt?
Hos oss är det väldigt läigt och nu då det är och har varit så varmt, kan det nästan bli väl varmt.
Bära vattenkannor får man göra.
Fortsatt god sommar. Pelargonerna kommer då de kommer. / Britt

lenaiwales sa...

Grattis till teoriprovet! Bra gjort!
Du har det så fint i din trädgård! Kul souvenir du fick med dej härifrån Wales!
Ha en trevlig midsommar!

Sylvia sa...

Grattis! Så skönt att du slipper ha det hängande över dig nu i sommar :)
Din Pelargon trappa skapade nya idéer i mitt huvud. Jag har velat ha en men inte känt att jag har haft någon plats men det är kanske annorlunda nu, det beror på... Hur har du tänkt angående placeringen av din? Soligt, skugga...

Önskar er en riktigt skön Midsommar :)

Meta sa...

Grattis till att du klarade ditt prov. känn dig stolt över det. Det är som en mat och blomfabrik hos dig. Njuter av allt det vackra.De där liljebaggarna de har fått utstå mycket elände i år. Vedaska under varje lilja och jag som klämmer de så fort jag ser dom och inte bara baggarna utan även de där äckliga svarta kletiga klumparna med larver har jag mosat i år. har hjälpt till en del
Ha nu en fin söndag i värmen
Kram Meta

Merja sa...

Fin blomning hos dig! Grattis till Lastbils kortet!!
Fin pelargon trapp din make byggt.
Ha det gott!

Snäckskalsdalen. sa...

Gratulerar till lastbilskortet! Är det en teoridel och en praktisk, eller hur går det till! Kul! Det borde man ha.
Så mycket fint i din trädgård. Det där med att så tidigt eller sent det är den stora frågan. Vi har inget växthus men vi har kommit på att det går lika bra att så lite senare som tidigare, det kommer ändå, men nu har vi bara dom vanliga grödorna så det är inte så märkligt.
Tänk att du fick med dig azalean, det var roligt!
Agnet kram

Zäta sa...

Jag kan bara hålla med!
Det är massa vackerheter hos dig nu!

Och grattis till fler bokstäver i körkortet! Det är respekt!