4 februari 2016

Efterlängtad post


Min citronlime har fått spinn. Jag avskyr spinn! Värsta ohyran som finns så här års när mörkret har varat på tok för länge och inomhusluften är torr. Dessutom är jag extra rädd om den här plantan eftersom jag har sått den från ett frö som jag fick med mig hem från Costa Rica för två år sedan.

Jag har duschat det lilla trädet och försökt att skapa en sval ångbastu till det i badkaret i väntan på att rovspinnkvalstren jag beställde för över en vecka sedan skulle dyka upp. Det var ju så perfekt med några dagars plusgrader – precis vad som krävs för att de små ska klara en resa med posten.

Men tror ni inte att posten slarvade bort försändelsen. De små skulle ha anlänt den 27 januari och kom först i går. Till råga på allt så ska rovspinnkvalstren inte klara sig längre än max ett par dygn efter att de har levererats, så vida de inte får ett fuktigt klimat att bo i, lagom temperatur och spinnkvalster att mumsa på.

Men min 500 kvalster starka armé verkar bestå av riktiga kämpar, för den levde. Jag hällde ut lite granulat på ett vitt papper och fick genast syn på små gulröda prickar som ivrigt rusade i väg åt var sitt håll. Hoppas nu att de hittar all ohyra och får sig en riktig festmåltid.

6 kommentarer:

Meta sa...

Efter den strapatsrika resan( kanske) för dom så är det nog gott att få lite mums mums hos dig Lycka till med spinnet det är inte det lättaste att bli av med.
Ha det gott i slutet av veckan
Kram Meta

lavendia sa...

Bra att veta att det finns hjälp mot spinn. Du får berätta om de klarade av det.
Spinn är också bland det värsta på växter som jag vet. Det går bara inte att duscha, isolera och annat. De dör sakta men säkert (växterna alltså).
Extra viktigt är det ju när du har en växt som du inte kan få tag på igen. Om du inte reser igen.
Du skrev om FB att det fanns slutna grupper. Jag är rätt ledsen för att din passionsplanta dog och min krulliga lila gjorde det också. Det finns kanske passionsgrupper också? / Britt

Anita sa...

Fantastiskt att dom klarade av postens slarv. Nu håller jag tummarna för att det fungerar. Förstår att du är rädd om den då du dragit upp den från frö. Jag skickade ju efter förra våren (till mina hibiskusar) men där fanns inte många levande ... trots att posten inte slarvat. Det blev fiasko. Nu ser jag med spänning fram mot en rapport från dig. Om du får det att fungera kanske jag försöker igen.

Ha en bra dag!

Kram Anita

Zäta sa...

Ät, små vänner. Ät!

Evas Kvarnaro sa...

Efterlängtad post men inte efterlängtad ohyra, fy bubblan vilka små jävlar, hi hi . . .
Hoppas att de försvinner för evigt.
Kram/ Eva

Malin Svensson sa...

Så trist! Det finns en sak som är värre än spinn... sköldlöss! Blev av med ett stort citronträd, en kumqat och en lagerbuske för ett par år sen. Hoppas det ordnar sig!