4 januari 2015

Sätter potatis och funderar på tomater

Det är som att nyårsdagen är startskottet för vårens aktiviteter. Maken hämtade ved i skogen i går och åkte nyss tillbaka med motorsåg och förstärkta stövlar och byxor. Han lovade att använda hjälm. Han tänker visst åka dit i morgon också. Misstänker att han bra gärna hade blivit skogsarbetare.

För mig är det förstås sådderna. I går tog de sista ekologiska amandinepotatisarna ur kylskålet och hoppas att de ska vilja gro. Tänker att det skulle vara möjligt att få färskpotatis i vår om jag har dem i en stor kruka i vinterträdgården. Jag är dessutom jättesugen på att så bara något tomatfrö, fast jag vet att jag inte borde. Men en sort kan väl inte skada? Jag har redan gjort två fröbeställningar nästan helt enligt min plan och ska göra en till i dag. Då blir det bland annat minipaprika och de fröerna behöver jag ju få ner i jorden så snart som möjligt.

Men innan jag öppnar fröpärmarna ska det bli promenad med grannen på andra sidan skogen och hennes föl Bellman. Lite frisk luft behöver man ju trots att det är kallt och blåser snålt – solen skiner ju faktiskt i dag också!

6 kommentarer:

lavendia sa...

Du får mig sugen också. Men jag vet ju att det blir svårt med platsen. Bara nu i helgen fick jag rymma ut allt som stod i gästrummet och det hamnade i garage, bland symaskinerna osv. Jag har också beställt frön - och tyg. Men jag ska behärska mig iallafall till 15 januari. / Britt

Rost och rädisor sa...

Känner också att nyåret är startskott för trädgårdsaktiviteter, men har inte öppnat katalogerna ännu. Ska plocka fram alla egna fröer och komplettera med nya och det är ett projekt på flera timmar som göres med njutning och helst utan avbrott.
Ska bli intressant att se hur det går med potatisen.
Att plocka upp vid den här årstiden har jag varit med om, men inte att sätta. Amandine är goda.
Kram Anette

Anita sa...

Åh, du är alltid så tidig så jag känner mig stressad ;) Tror ändå att du kan få tidig potatis i vinterträdgården men se till att det inte blir för varmt och att du har för mycket näring i jorden, då ränner gärna blasten iväg.

Och när det gäller fröbeställningar så har jag en fråga till dig. Skulle vilja ha en ettårig klängväxt som är riktigt röd, d.v.s. det får absolut inte finnas något rosa i den. Jag fick idag ett mail från odla.nu och där finns en Blomman för dagen som heter 'Crimson rambler'. Jag vet ju att du har haft olika sorter av blomman för dagen. Har du haft den? På bilden hos odla.nu ser den rent röd ut men jag blir misstänksam när jag tittar på nätet. Där ser det ut som det röda har en klar dragning åt rosa. Därför skulle det vara bra att höra från någon som odlat den i verkligheten. Men det kanske bara är andra färger du haft. Gör i varje fall ett försök och skickar en fråga till dig :)

Kram Anita

Anonym sa...

Det känns tidigt, fast troligen så gör du rätt. Här får det vänta ett tag.

Katrin sa...

Du vet inga fröbytardagar/plantbytardagar här i Östergötland? Skulle vara roligt att träffa andra odlingsintresserade i Linköpingstrakten för att kunna byta fröer och erfarenheter. Speciellt med tanke på att man oftast bara sätter 2-3 fröer av varje tomatsort, så det blir ofta så många över från de köpta förpackningarna! :)

LINDA sa...

Jag vet tyvärr inte, Katrin, men det vore väldigt trevligt med ett sådant arrangemang!

Solsken
//Linda