9 januari 2014

Blir det vinter nu?

Bild: 20 februari 2011.
Jag är lite fundersam. Tydligen ska det bli riktigt kallt nu och det är nog en del som behöver ses över.

Näckrosen bor i växthuset sedan en vecka, men sjunker temperaturen till tio minus så fryser vattnet snabbt. Kanske dags att ta in näckrosen i boden för vintern? Samtidigt kan jag passa på att ta in alla mina krukor med cyklamen som trivs så bra där ute i växthuset.

Dessutom måste jag komma ihåg krukan med tulpanlökar. Den står i den isolerade boden och mår nog inte så bra av alltför många minusgrader. När jag ändå bökar så ska jag nog höja temperaturen i blomboden så att det inte blir på tok för kallt – misstänker att systemet är lite väl trögt i riktig kyla för den låga temperatur som just nu är inställd på termostaten.

Och sen är det vinterträdgården. Hur kommer den att reagera? Ska nog vara försiktig med att dra ner värmen alltför mycket och testa mig fram. Det är säkert inga problem, men jag bär nog in min stora fina chili i vardagsrummet utifall att temperaturen skulle få för sig att störtdyka någon natt.

När det gäller trädgården så är jag kluven. För otäckingars skull – det vill säga mördarsniglar (som vi tack och lov inte har drabbats av än), fästingar och getingar vill jag ha barmark och riktigt kallt. Men för mina växters skull vill jag ha ett rejält täcke med snö innan kylan sätter in på allvar.

Vad gör ni för förberedelser i trädgård och växthus nu när kylan är i antågande?

6 kommentarer:

Annika sa...

Jag känner mig också kluven. Ser gärna barmark så skadedjuren stryker med, men är rädd om mina växter. Speciellt häcken kan nog fara illa av tjäle och barmark. Thujahäcken alltså! :P

Ha det gott!
Annika

Gunborg Uhno sa...

Önskar också lite snö som skydd samtidigt vill jag ha riktigt kallt så sniglarna får det svårt.
Annars har jag ju dom växter som inte tål kyla nere i källaren och det som står i växthuset det får klara sig utan värme .Det brukar gå bra även om det blir riktigt kallt.
Så jag gör inte mycket.
Ha det fin.Gunsan.

lavendia sa...

Precis mina funderingar. Jag har dock inte samma möjligheter som du. Det som inte tål minusgrader har jag i garaget, men där är det mörkt. Det som jag tror tål litet minus får stå kvar i växthuset på vinst o förlust.
Två kamelior med knopp hade jag och en tog jag in i rumsvärme. En blomma har slagit ut.
Mitt växthus är 10 kvm så jag borde kunna få lika mysigt som du i mitt. En gasolkamin ska jag nog försöka skaffa. Vet egentligen inte riktigt när jag ska ha den på. Hela vintern går ju inte (passning och ev dyrt).

lavendia sa...

Jönköpingsposten brukar ha en annons. Det har inte varit någon än. Jag kan tala om när den kommer.

Högagärde sa...

Vilken härlig bild på ditt snöiga växthus.

Som så många andra är jag kluven i min inställning. I vintras var det många växter som stök med hos mig med å andra sidan sa grannarna att deras mördarsniglar dött. Det vore ett hemskt öde att få hit sniglarna med jag sörjer mina döda enbuskar. Man tror att man kan bestämma över sin trädgård men den lever sitt eget liv.

Ha det gott.
Elisabeth

Le petit jardin sa...

Vilken vinter ni hade 2011, härligt med så mycket snö, men ändå inte .....känner faktiskt inte för vinter alls, det är bra som det är, sen kan våren komma. Kolonin är igenbommad ochklar, förutom strömmen...den måste vi stänga av.

Ha en fin helg
Kram kajsa