15 juni 2013

Smaskiga dagliljor

I vintras fick jag äntligen tag i Lena Israelssons bok ”Odla orientaliskt”. Den har stått på önskelistan i flera år och så äntligen fanns den på ett antikvariat. När jag i torsdags skulle läsa på om de asiatiska bladgrönsaker jag odlar i sommar, så råkade jag få syn på en gul daglilja. Blev nyfiken och inte så lite skeptisk när jag läste att de ska vara delikata. Blev förstås väldigt sugen på att testa, så i går eftermiddag plockade jag blommor hos en arbetskamrat och på kvällen wokade jag till knopparna som var på väg att slå ut. Liljorna som har slagit ut lockar inte med sin doft. Den är alldeles för tung. Men knopparna. Åh, knopparna. Så vansinnigt goda. De petar definitivt ner sparris ett snäpp på listan och blir nästa års grönsak i mitt land.

2 kommentarer:

Anita sa...

Nej men oj så intressant. Det är alltså den klassiska gula dagliljan. Den har jag inte men den ska jag definitivt odla nästa år i mitt trädgårdsland (som jag ska utöka). Gula blommor i trädgårdslandet är dessutom väldigt vackert. Om dom nu hinner slå ut förstås. Petar dom till och med ned sparris på listan så kommer dom nog att hamna i wokpannan innan dom slår ut :)

Här skiner solen idag, hoppas den gör det hos dig också. Ha det gott!

Kram
Anita

Jo sa...

Åh, vad spännande! Årets perenn tar sig på mer än ett sätt, med andra ord! Vi har storslagna planer på en gigantisk dagliljerabatt och dina ord gjorde mig bara ännu mer bestämd! :)