19 april 2013

Finfin basilika på gång

Tjohoo! Jag har äntligen lyckats med basilika. Det är nog den växt jag grämer mig mest över på sommaren – dels för att jag glömmer att så tillräckligt, dels för att det som tittar upp ur jorden inte blir så där fantastiskt bra som jag hoppas på. Mest är det nog för att jag inte sköter om den tillräckligt. Men i år är det ändring med det. Inte nog med att jag har en fin kruka full med basilika som ska få växa sig stor – dessutom har jag en ny pluggbox med småplantor på gång. Hon lär sig!

8 kommentarer:

Kerstin sa...

Visst är det lyxigt med egen basilika? Min har precis bara börjat titta upp ur jorden, så jag får nog vänta lite till innan jag kan smaka.
Jag brukade ha svårt för att lyckas med basilika men för två år sedan hade jag tre krukor. En stod i uterummet, en i köksfönstret och den tredje någon annanstans (jag minns inte var). Jag förvånades över hur olika snabbt de växte fast alla var på varma och soliga platser. Så det kan vara värt att prova lite olika. Den sommaren fick jag äta hemmagjord pesto var och varannan dag, men det klarar man ju lätt av... ;-) Förra året blev det nästan inget med den kalla sommaren, så jag hoppas på en massa pesto i år igen.
Lycka till med basilikan!
/Kerstin

Jo sa...

Jag brukar glömma av att skörda när den är som bäst, det är lite dumt.. I år har jag ju växthus och den ska visst trivas gott ihop med tomater så det ska jag samplantera.
Jag kör med Sweet Genovese, den blir en rejäl buske som räcker till mycket! Om man nu skördar, dvs...
Pluggbox var en bra idé!

Sofia O sa...

Snyggt! Kan bara säga detsamma, fast inte i år, för vår basilika ser lika trist och gles ut som vanligt :-( Kanske dags att sätta en kruka till.

Unknown sa...

Din basilika ser ju jättefin ut! Bra jobbat :) Nu blev jag nästan sugen att testa igen. Jag hade vid ett sämre tillfälle beslutat mig för att aldrig mer... :)

Anita sa...

Grattis! Jag har också pluggboxar med basilika som jag håller tummarna för ska ta sig. Har också två moderplantor som jag äter av dagligen. Min favoritmacka, som jag äter varje morgon, består av rågbröd, plocksallad, skivor av körsbärstomater och så basilika. Kan rekommenderas.

Kram
Anita

Anonym sa...

Jag har inte riktigt förstått alla odlingsråd om basilika. Några säger några få (3-4)plantor i en kruka och andra annat. Och så var jag idag på en handelsträdgård där en kruka med klotbasilika innehöll säkert 30 plantor. Men den var FIN!!! Jag skulle så hemskt gärna vilja ha enriktigt pedagogisk "manual" med råd om hur många frön och när och hur. Sä snälla Linda du kan väl göra en?!

Kram Eva

LINDA sa...

Hej Eva!

Den här gången hällde jag vanlig planteringsjord av bättre kvalitet i en kruka, strösslade över frön och lade ett lager perlit ovanpå. Sedan ställde jag krukan i vattenbad och lät den suga ända upp till ytan. Då och då spejade jag sådden med vattenflaska, men annars vattnade jag nog bara underifrån. Först stod den under växtbelysning i en tunnel inomhus och sedan några veckor står den i samma tunnel fast i växthuset.

Nu har jag en pluggbox på gång med ett frö i varje plugg. Jag har också hört det där att man inte ska ha mer än tre fyra plantor per kruka och tänkte testa den varianten också. Vill helst ha basilika över allt så att jag kan äta, äta och äta.

Hoppas det här hjälper något!

Kram
//Linda

Humlans Lott sa...

Köpte en basilika i vanliga mataffären, har tagit sticklingar av den och satt i vatten. De rotar sig fint. Så nu har jag massor av nya plantor. Tänk att det kunde vara så lätt!