11 november 2012

Bot mot kålfjärilar

I går besökte jag en jobbarkompis i grannstaden. På promenaden runt ån fick vi sällskap av hennes bästa vän som glatt visade koloniområdet där hon odlar. Det första jag såg var perfekt grönkål hos en av odlarna. Den var så fin att någon hade varit där med ett långt inplastat brev på en pinne nedstucken i jorden och med en önskan om att få köpa kålen. Plantorna hade inte ens varit täckta med väv. Jag ondgjorde mig genast över kålfjärilarna som älskar mina odlingar. Brysselkålen på bilden är det senaste offret. Men då fick jag ett tips. Den som vill slippa kålfjärilar ska göra några snitt i den tjocka bladnerven i ett stort blad på varje planta. Då håller sig fjärilarna borta. Det ska tydligen vara ett gammalt knep. Vet inte om det fungerar, men jag ska definitivt testa!

6 kommentarer:

Bettina Bäck sa...

Hm. Jag är skeptisk. Då lär det ju lukta ännu mer kål, och vara lättare för fjärilarna att hitta rätt.
Mvh Mycket bitter kålodlare/kålälskare

LINDA sa...

Hahaha, förstår din bitterhet och tänkte exakt som du angående parfymdoften – fjärilarna borde flockas! Men samtidigt kan jag inte låta bli att hoppas :)

Monzan sa...

Ja, det är ju verkligen värt ett försök. En planta kan jag nog avvara för att se om det hjälper!
//Monzan

Grön skön passion sa...

Kan det vara så enkelt att dom tror att det redan är "uthyrt" av nån annan kålfjäril? :-)
Värt att prova.

Kram / Therése

Anita sa...

Oj, det var väldigt som dom ätit av din brysselkål. Låter nästan för bra att vara sant att det ska hjälpa med att snitta bladen på plantorna för att slippa kålfjärilarna. Men jag kommer definitivt att testa det nästa år.

Jag brukar normal vara ute och plocka larver men det här året så har det varit så trist väder att det inte blivit lika mycket "plockande" av larver.

LINDA sa...

Vi testar och jämför :)

Kram