4 november 2012

Börjar om på nytt

Landet som kallas BB och som var tänkt att användas till uppdrivning av perenner har inte riktigt fyllt sin funktion. Framför allt beror det på att jag anlade landet som nybakad odlare. Då trodde jag att alla fantastiska fröer i Impectas katalog verkligen skulle gro bara jag följde instruktionerna till punkt och pricka och var riktigt tålmodig. HA HA HA!!!

Det finns säkert folk som är så grönfingrade att de kan få fröerna att gro, men till den skaran hör inte jag. Tror också att en del fröer behöver vara mycket färskare när de sås än vad de är när man beställer från en leverantör som kan ha haft fröerna liggande ett tag – vissa fröer verkar ju vilja hamna i jorden nästan direkt efter att de släppts ur sin kapsel. Numera håller jag mig till grönsaksdelen och till blommor som jag vet inte är allt för svåra att driva upp från frö. Och landet har sakta men säkert förvandlats till barnkammare för grannens björkar som verkligen har tagit fasta på det här med BB.

En och annan perenn har faktiskt också sett dagens ljus i detta land. Bland annat irisarna jag fick fröer till av Laura (det gröna som syns i ”Förskolan Fröet” intill BB) samt aklejorna jag sått med hemskördade fröer, flera sorters stockrosor från Rara Växter samt några echinaceor från Mr Fothergills. Men i går tömdes BB. De 20 facken är borttagna, likaså ogräs och jord full med trådiga rötter. Ny jord är ditlagd och överst ligger mager såjord.

Här ska nämligen alla fröer jag skördat från mina bergvallmoplantor sås. Det var i augusti jag upptäckte flera frökapslar på de vissnade plantorna och skörden gav en rejäl matsked med pyttesmå fröer. Nu ska jag sprida ut fröerna ordentligt och låta dem frysa hela vintern. Sedan ska jag vänta och hoppas att de båda ska vilja gro och växa sig stora och att ingen rothalsröta ska få fäste. För att grannens björkar inte ska kunna fortsätta med förökningen just i BB har landet försetts med ett finmaskigt insektsnät som ska få ligga på tills alla löv fallit från träden och som ska lägga på igen när hängena börjar visa sig i vår. Däremellan vill jag ha mycket snö på 0dlingen. Hoppas nu bara att fröerna är fertila!

5 kommentarer:

Cajsas Faster sa...

Lycka till med bergsvallmon. Kommer bli vackert:)

Marie

Lenas trädgård sa...

ja, du, det där med fröer...Här är en, som endast numera bara sår sånt som är 100%´s säker grobarhet i pallkragarna direkt! Har försökt förså och sen hållit på med delning, härdning osv...för att så småningom ha plantor färdiga för land o kruka bortåt mitten av juni! Men jag är för lat helt enkelt! Det som gror och växer upp direkt på sin växtplats, det gillar jag och det sår jag!
Och, ja, jag testade ditt recept i fredags kväll! Sååå gott!
Må så gott och njut, nu när det mesta är förberett inför vintern!
Kram Lena

Jo sa...

En sektion avsatt för "BB" borde jag också ha här hemma! Jag har en ute på ön, men ingen här. Jag tycker att det brukar gå rätt bra att så olika frön, men jag har nog haft tur och valt sådana som tar sig lätt! :)

Bra tips med insektsnätet, det får jag testa på mina BB-lådor sen!

LINDA sa...

Tack, Marie!

Så roligt att du gillade pannan, Lena!

De flesta fröer brukar gro bra här också, men Impecta har sådana där speciella fröer där det står 24 månader på groningstid eller ännu värre - den blomma jag allra helst ville driva upp skulle ha 40 grader i jorden i flera dagars tid - hur fixar man det? Det var en väldigt vacker passionsblomma. Numera köper jag sådana som färdiga plantor, fast det är svårt att hitta de där riktigt häftiga sorterna.

Kram
//Linda

Laura sa...

Ja! Där växer dem! :) Tror du det blir blommor i år? :)