13 augusti 2012

Blasten tas om hand

Visst, blasten från mina grönsaker blir finfina ingredienser i min kompost. Men ända sedan jag insåg att det finns folk som faktiskt äter blast och är duktiga på att tillaga det som jag ”slänger”, så har ett litet dåligt samvete gnagt i mig. Men tack vare Snutten behöver jag inte längre ha det. Han blir så glad för allt spill från morötter, rädisor och rödbetor. Då och då får han ett blad mangold, vilket han också verkar uppskatta. Säkert en trevlig omväxling för en liten kanin som lever på slaget ängsgräs, morötter, pellets och havre.

5 kommentarer:

Annica sa...

Så söt! Så han äter morotsblasten? Det har alla mina kaniner ratat...

Rasmus sa...

Precis som du skriver är mycket blast och blad ätbara, inte bara för kaniner utan även för människor. Vill du ha recept så har jag gott om såna, med bl a morotsblast (utmärkt rå som krydda, eller lätt tillagad), rödbetsblad (mycket likt mangold), blomkålsblad, kålrotsblast, och mycket mer...

LINDA sa...

Japp, han älskar morotblast.

Vore jättetrevligt med recept, Rasmus!

//Linda

Rasmus sa...

Jag trodde bestämt att jag hade svarat här, men tydligen inte. Nåväl, här är ett gäng av mina recept:

Morotsblast: http://vegologi.blogspot.com/2009/09/pesto-pa-blandade-grona-blad.html
http://vegologi.blogspot.com/2011/09/kolonisallad.html
http://vegologi.blogspot.com/2011/09/kramig-morots-och-tomatsas.html

Blomkålsblast:
http://vegologi.blogspot.com/2010/06/farskpotatis-och-belugalinssallad-med.html
http://vegologi.blogspot.com/2010/06/ugnsrostade-sommargronsaker.html
http://vegologi.blogspot.com/2008/07/sallad-p-blomkl-persikor-och-quinoa.html
http://vegologi.blogspot.se/2009/10/soppa-pa-tre-kalsorter.html

Kålrotsblast:
http://vegologi.blogspot.com/2011/09/pasta-med-vitlokssauterad-kalrotsblast.html
http://vegologi.blogspot.com/2011/09/wokad-kalrotsblast-med-nudlar-gurka-och.html

Rödbetsblast:
http://vegologi.blogspot.com/2010/09/rodbets-och-kikartssallad-med-omogna.html
http://vegologi.blogspot.com/2011/09/rodbetspasta-utan-betor.html

LINDA sa...

Tusen tack för recepten!

//Linda