13 juni 2012

Smidiga, vackra näckros!

Näckrosor måste vara världens smidigaste blommor! Visst, de är väldigt kladdiga att plantera, men sedan står de där, i botten av en tunna, eller som i fallet med min grundväxande, i en balja. Inget ogräs att rensa, ingen gödning att tillsätta – den petade jag ner i samband med planteringen. Och ändå blommar den snällt från mitten av maj och en bra bit in på hösten. När isen börjar lägga sig på ytan är det bara att hälla ut vattnet, ställa näckrosen i en hink i boden och låta den ”sova” ett par, tre månader medan snön yr omkring utanför dörren.

4 kommentarer:

Kerstin sa...

Är det verkligen sådär enkelt? Jag har varit sugen på att köpa en näckros ett tag. Jag får kanske hålla ögonen öppna och leta efter bra fat att ha den i under sommaren. Fast jag tror att jag får ha lite tålamod och vänta ut minstingens vattenhysteri, annars får inte näckrosen ha sitt vatten i fred utan han kommer glatt ta ut det och ge det till alla andra behövande blommor i trädgården. ;-)
Ha en bra dag!

Anonym sa...

Åh.. det kanske man kan våga prova!
kan du inte visa en bild på din balja?
/Anna

Veronica sa...

De är så vackra! Vi har en i en liten plastdamm som vi aldrig tar upp! Förra året kom ingen blomma så de är säkert känsliga om det inte är tillräckligt djupt. Kommer det en blomma i år så ska jag göra som du. Tack för rådet :)

Veronica

LINDA sa...

Det är verkligen så enkelt. Men, det gäller att köpa rätt näckros. Kolla på "Vattenliv.nu". Där finns massor av näckrossorter. Bara att välja den som passar. Den jag odlar i min 30 cm djupa zinkbalja heter Laydekeri Flugens och ger massor av små näckrosor. Jag ska försöka komma ihåg att ta en bild på baljan, Anna. Men den är som sagt 30 cm djup och uppskattningsvis en meter i diameter.

Solsken
//Linda