17 april 2012

Läskiga "pruttskockor"

Som jag har längtat efter att få skörda jordärtskockor. Grävde upp första gänget för ett par veckor sedan och hade dem i potatismos. Njae. Det var inte så gott. Testade också på restaurang tillsammans med pilgrimsmusslor och musslorna var delikata. Fast på jobbet protesterade kollegorna högljutt och hävdade bestämt att jordärtskockor är jättegoda. Fick till och med ett recept på potatisgratäng med jordärtskockor. Men mina smaklökar tycks ha bestämt sig för att dissa dessa små knölar som jag hoppades på mycket på. Dessutom förstår jag precis vad Alys Fowler menar när hon kallar dem för ”fartichokes”.

7 kommentarer:

kajo sa...

Haha, jag har också nyss stiftat bekantskap med jordärtskockor. Jagade utsäde som en galning (ovanligt här i norr) när jag plötsligt kom på att det kanske vore bra att smaka dem först? Så jag köpte en liten påse ekoodlade på Coop.

Första försöket att ugnsbaka dem blev lite provisoriskt, jag ville inte slänga dem i potatisgratängen så de fick åka med i en muffinsform vid sidan av och jag skvimpade på så generöst med olja att de blev friterade. Inte riktigt så det var tänkt. Färgen blev konstig, konsistensen lite för blöt och inte blev de så goda som jag hoppats, men jag ska prova igen "på riktigt". I jämförelse med säg, ugnsbakad squash, så tycker jag att jordärtskockorna klarar sig helt ok.

LINDA sa...

Ha ha, skrattar gott när jag läser det du skriver!!!

Kram
//Linda

kajo sa...

Jo, på tal om pruttskockor så har jag läst mig till att det är nyttigt inulin som kan ge gaser i varierande grad för olika personer. Tipset är då att koka skockorna fem minuter och sedan byta vatten (tips: vattenkokaren!).

LINDA sa...

Tack för tipset! Men smaken är avskräckande nog ;)

//Linda

EVA sa...

Du måste prøva at skara i bitar med beetroots - og lite gran smør med chili - og i ugnen.
Det er fantastisk. Det kommer du at blive så vild med.

hej från
Eva

LINDA sa...

Okej, jag ska försöka att komma ihåg deth är. Jag har faktiskt fortfarande en pruttskoka i landet - upptäckte det i går och morrade lite för mig själv. Vi har rensat och rensat och rensat och nästan blivit tokiga, för så fort vi tror oss vara klara och vänder ryggen till så tittar ett nytt skott från en skoka vi inte lyckats hitta upp ur jorden. Men jag ska skörda knölarna och göra som du tipsar mig om :)

Trevlig helg!
//Linda

Zäta sa...

Grannen odlar jordärtsskockor och introducerade mig för smaken. Jag har gjort en soppa som blev helt okej, men godast är att äta dem råa, skivade i en sallad.

I år provar jag att odla några själv, men i hink eftersom de enligt ryktet ska vara duktiga på att överleva utrotningsförsök.