28 december 2011

Sådd och skörd av morötter

Vaknade till ett fantastiskt ljus. Ett varmt soldis som bara ropade på mig att komma ut i stiltjen. Och ut gick jag direkt efter frukost. Tänk att ha jullov och kunna greja i trädgården! Fantastiskt.

Nu är bönlandet befriat från slingror och ogräs. Rensade även stora landet, solrosrabatten och rabarbertäppan. Kommer att vara väldigt tacksam för detta arbete när det är dags för sådd i vår.

När jag drog bort grästuvor vid rosa pionen blottades små, röda skott och en långfingertjock daggmask. Lade genast på ett tjockt lager ny, fin jord, så att varken mask eller skott fryser när kylan väl kommer.

Jag passade även på att så morötter i pallkragen där det i somras växte purjo. En lök fick stå kvar, eftersom den är så fin. Till skillnad från i våras var jag den här gången ordentlig (slarvet straffade sig både med merjobb och flerbenade morötter). Sådde efter måttstock med sju centimeter mellan varje frö och drygt ett par decimeter mellan raderna.

I pallkragen intill hittade jag flera små morötter – första gången jag skördat och sått nya på en och samma dag.

12 kommentarer:

♥ E L ♥ sa...

Va!? Så och skörda morötter i slutet av december. Det verkar som om det är nå´t som är "fel" här, eller .... ?
GOD fortsättning önskar Eva Linnea

LINDA sa...

Det milda vintervädret är möjligtvis fel - även om det mer än gärna får vara fel för mig :) jag har höstsått morötter tidigare och det fungerar utmärkt. I höstas orkade jag inte med och det var nog tur. Men nu är det perfekt tid eftersom jorden fortfarande går att jobba med och fröerna inte lär hinna gro - det borde ju bli kallt och lite snö framöver :)

God fortsättning till dig också!
//Linda

Lotta sa...

Kul med sådden, jag hade en liten tanke om att så ruccola i frigolitlådor i växthuset men har inte kommit så långt än men det borde gå bra i detta milda väder??
Ha en bra fortsättning.
/Lotta

LINDA sa...

Hej!

Testa! Det är kanske lite tveksamt om ljuset räcker - dagarna är ju inte korta, men det är ju alltid roligt att försöka. Själv funderar jag på om ljuset är tillräckligt för asiatiska bladgrönsaker - de tål ju inte de långa, ljusa sommardagarna, så vem vet! Vore roligt att höra/få läsa om hur det går om du försöker!

Solsken
//Linda

Vita rosor och förgätmigej sa...

Jag har en låda med asiatiska bladgrönsaker ute som vi brukar plocka in till sallad då och då. Den satte jag i och för sig redan i september så de har ju hunnit växa på sig ett tag men de är lika fina än trots frost och snö i omgångar. Kan varmt rekommendera dem hur som helst för de smakar ljuuuvligt! Kanske går att förodla innan och sedan avhärda i växthuset innan du sätter ut dem? Själv letar jag lysrörsarmaturer på blocket eftersom jag tänker lysa upp vårt torp för att kunna ha alla förodlade växter där ute. Är så less på att trängas med dem inne år efter år. ;) Tror du det går med lågenergi byggbelysning? De lyser ju som tusan och det har jag flera stycken hemma. (Mannen är ju som bekant snickare ;)) Måste testa i morgon!

Kram/ Anna

PS. Bilden med lyktan är heeelt galet vacker! Ser ut som ett sagolandskap...

LINDA sa...

Tack! Jag hade tur som fick en så röd och fin solnedgång.

Jag har mizuna på gång inomhus. De små plantorna har just fått sina första riktiga blad. Jag odlar i en manick som fungerar som inomhusland - så mysigt. http://www.willabgarden.se/fullpost.asp?AvdID=185&ArtID=42457&page=1 Den är rätt liten, så när det är dags för tidig vårsådd börjar jag i de här: http://www.willabgarden.se/fullpost.asp?AvdID=188&ArtID=35214&page=1 Har två sådana - fungerar både i boden och ute i växthuset. Perfekt, eftersom växternas miljö går att reglera. Den lilla manicken har två lysrör och reflekterande innertak. Den är rätt fin och tar inte så mycket plats, då den bor i ett eget hörn i teve-rummet. De stora är däremot jätteskönt att slippa ha inomhus - underbart att kunna börja direkt i växthuset (eller i boden). Om det fungerar med lågenergi vet jag inte. Hoppas du hittar någonting som fungerar.

Kram
//Linda

Marias Hörna - Njut av livet ♥ sa...

Tittar in till dig och önskar ett riktigt GOTT NYTT ÅR ♥ Kram från Maria

LINDA sa...

Tack detsamma!

Kram Linda

Vita rosor och förgätmigej sa...

Jag skulle våga påstå att det är mer skicklighet än tur som ligger bakom en sådan bild jag. ;) Fantastisk!

Angående mina bildcollage så använder jag mig av photoscape. Det är ett gratisprogram man kan ladda ner. Fungerar även utmärkt till lite enklare redigering av bilder. (Jag använder mig nästan enbart av det).

Gott nytt år gumman!

Kram/ Anna

LINDA sa...

Så gullig du är!!! Tack!

Ska ta en titt på Photoscape. Låter bekant, så jag undrar om jag inte har det i min lilla rosa laptop. Ska försöka mig på att använda det.

Gott nytt år till dig också, vännen!

Kram
//Linda

Helens trädgård sa...

Tittar in för att önska dig ett Gott slut och ett Gott Nytt 2012!

LINDA sa...

Önskar dig det samma Helen!

Kram
//Linda